Składniki:
Spód:
200 g maślanych kakaowych herbatników
80 g masła
Sernik:
1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
300 g pure z dyni (przepis tutaj)
3 duże jajka
2 żółtka
200 g cukru
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru (do posypania)
2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao. Smacznego!
Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.
Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy.
Oj tak, sernik z dynią pyszny jest... Twój wygląda wyjątkowo okazale :)
OdpowiedzUsuńPiękny am kolor!
OdpowiedzUsuńSuper kolor, widać że puszysty i bardzo smaczny ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) !
OdpowiedzUsuńPrzeapetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Cieszy nie tylko okno ale zapewne i podniebienie :) Kocham wszelakie serniki, ale nigdy nie jadłam z dynią:( Gdzie kupuje Pani dynię ? Ja nie widziałam w sprzedaży..
OdpowiedzUsuńDynię kupuję z sklepie spożywczym, ale widziałam też na targu i w marketach. Polecam sernik, bo jest naprawdę przepyszny :)
UsuńMasa serowa nie dość, że ma piękny kolor to wygląda na taką delikatną i aksamitną. Taki serniczek musi być na prawdę smaczny :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszotki:)
OdpowiedzUsuńSkładniki do masy serowej wszystkie razem wymieszać? Czy stopniowo cukier z serem żeby się rozpuścil.?
OdpowiedzUsuńWszystko mieszamy razem.
UsuńA ja mam pytanie: budyn proszek czy ugotowany? Dziekuje
OdpowiedzUsuńBudyń z proszku.
UsuńJak zrobić pure z dyni?
OdpowiedzUsuńPrzepis na pure znajdziesz w tym przepisie na kopytka: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/10/dyniowe-kopytka-z-pesto-ze-szpinaku-z.html
UsuńDzięki serdeczne za super przepis nigdy nie robiłam sernika z dynią tym razem wykorzystam go do kozie go sera
OdpowiedzUsuńchciałam bym taki upiec ciekawe czy można już kupic gotowy mus taki i zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń