piątek, 1 listopada 2013

Sernik dyniowy

Puszysty, delikatny i kremowy...taki właśnie jest sernik z dodatkiem pure z dyni. To jeden z pyszniejszych serników jakie robię. Ma piękny kolor, przygotowuje się go szybko i przede wszystkim...rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować :)


Składniki:
Spód:
200 g maślanych kakaowych herbatników
80 g masła
Sernik:
1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
300 g pure z dyni (przepis tutaj)
3 duże jajka
2 żółtka
200 g cukru
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru (do posypania)
2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)





Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao. Smacznego! 

Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową. 
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie. 
Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy. 

15 komentarzy:

  1. Oj tak, sernik z dynią pyszny jest... Twój wygląda wyjątkowo okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kolor, widać że puszysty i bardzo smaczny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto. Cieszy nie tylko okno ale zapewne i podniebienie :) Kocham wszelakie serniki, ale nigdy nie jadłam z dynią:( Gdzie kupuje Pani dynię ? Ja nie widziałam w sprzedaży..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię kupuję z sklepie spożywczym, ale widziałam też na targu i w marketach. Polecam sernik, bo jest naprawdę przepyszny :)

      Usuń
  4. Masa serowa nie dość, że ma piękny kolor to wygląda na taką delikatną i aksamitną. Taki serniczek musi być na prawdę smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Składniki do masy serowej wszystkie razem wymieszać? Czy stopniowo cukier z serem żeby się rozpuścil.?

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie: budyn proszek czy ugotowany? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zrobić pure z dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na pure znajdziesz w tym przepisie na kopytka: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/10/dyniowe-kopytka-z-pesto-ze-szpinaku-z.html

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...