Tarty w stylu rustykalnym mają wiele zalet, przede wszystkim można je upiec bez użycia specjalnej formy do tarty, nie trzeba idealnie rozwałkowywać ciasta i wyklejać blaszki, pomija się wcześniejsze podpiekanie spodu. Samo przygotowanie ciasta to zaledwie 5 minut, potem chłodzenie i samo pieczenie. Jednym słowem wypiek doskonały bez większego nakładu pracy. Polecam :)
Składniki:
250 g mąki
125 g zimnego masła
3 łyżki lodowatej wody
40 g cukru
szczypta soli
Nadzienie:
4 duże słodkie jabłka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier toffi w kryształkach (można pominąć)
Do mąki dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać nożem. Zrobić dołek na środku i wlać wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środku ułożyć cząstki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć do góry. Brzegi ciasta posypać cukrem. Tartę piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Z toffi <3 Porywam !
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:D
OdpowiedzUsuńależ jest cudna:)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo urokliwe i zapewne smaczne :) Idealne do ciepłej herbaty z miodem :) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńcudownie Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńI wygląda dużo lepiej niż te pieczone w specjalnych foremkach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie klimaty, rustykalne wypieki mają w sobie dużo uroku i kojarzą się z czymś domowym...:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPięknie i ciekawie u Ciebie! Zostaję :) Zapraszam do mnie choć na krótkie odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to możliwe, ale aż pachnie mi z laptopa! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty.
OdpowiedzUsuń