Czasem potrzebuję upiec coś prostego i smacznego. Coś, nie wymagającego większego nakładu pracy. Coś co niekoniecznie musi być jakimś wymyślnym wypiekiem, ale ma fantastycznie smakować. Postawiłam na cynamonowe ślimaki z ciasta drożdżowego. Takie bułeczki do odrywania świetnie sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie jak i deser. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Koniecznie z kubkiem gorącego kakao :)
Składniki:
500 g mąki
szczypta soli
220 ml ciepłego mleka 3,2%
35 g drożdży
100 g cukru
50 g stopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
4 łyżki stopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżki cynamonu
Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Rady: Upieczone ślimaki można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać lukrem.
Dla urozmaicenia smaku można do nadzienia dodać posiekaną czekoladę, pokrojone w drobną kostkę jabłka, rodzynki lub posiekane orzechy.
Uwielbiam te bułeczki ! :)
OdpowiedzUsuńpoprostu wyglądają rewelacyjnie,a smakują pewnie jeszcze lepiej ;) czy mogłabyś podać przepis na słoną wersję ciasta? byłabym baaaaardzo wdzięczna,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz zrobić zakręcone pizzerinki polecam Ci moje sprawdzone ciasto na pizzę, zwiększ tylko odpowiednio proporcje: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/08/pizza-z-szynka-parmenska-rukola-i.html
Usuńwłaśnie o to mi dokładnie chodziło ;) dziekuję i miłego wieczoru życze
Usuńśliczne ślimaki:)
OdpowiedzUsuńWitaj pomysł super czy da się to wykonać bez mleka:)?
OdpowiedzUsuńMożesz zamiast mleka dać wodę, ale ciasto będzie smakować inaczej. Możesz pokombinować z wodą i mlekiem w proszku, mlekiem sojowym itp. Nie wiem jaki jest powód tego, że chcesz z mleka zrezygnować (czy nie możesz go pić, czy tylko nie masz go pod ręką) więc ciężko mi konkretnie coś doradzić.
Usuńcudnie wyszły! robiłam podobne tylko z dynią:) nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki/herbatki:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne są! Bardzo je lubię. A cynamon uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńżadorro, zrobię je na święta;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne Ci wyszły;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuję! SMACZNE PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńmmmmm te zdjęcia! Masz talent :) Niesamowite. PODPOWIEDŹ na następny przepis :(( Nigdzie nie umiem znaleźć przepisu na burka. W żadnej piekarni go nie dostaniecie. Tylko w krajach śródziemnomorskich niestety
Ja pamiętam smak burka jeszcze ze studiów :) Koleżanka Macedonka piekła go na spotkanie w ramach zajęć - kultura życia codziennego. Nie poprosiłam niestety o przepis, choć był pyszny :) Może uda mi się znaleźć przepis w starych chorwackich lub serbskich gazetach. Poszukam, a jak znajdę upiekę :)
Usuń