poniedziałek, 25 listopada 2013

Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania

Czasem potrzebuję upiec coś prostego i smacznego. Coś, nie wymagającego większego nakładu pracy. Coś co niekoniecznie musi być jakimś wymyślnym wypiekiem, ale ma fantastycznie smakować. Postawiłam na cynamonowe ślimaki z ciasta drożdżowego. Takie bułeczki do odrywania świetnie sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie jak i deser. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Koniecznie z kubkiem gorącego kakao :) 


Składniki:
500 g mąki 
szczypta soli
220 ml ciepłego mleka 3,2%
35 g drożdży
100 g cukru
50 g stopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
4 łyżki stopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżki cynamonu 






Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! 

Rady: Upieczone ślimaki można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać lukrem. 
Dla urozmaicenia smaku można do nadzienia dodać posiekaną czekoladę, pokrojone w drobną kostkę jabłka, rodzynki lub posiekane orzechy. 

13 komentarzy:

  1. poprostu wyglądają rewelacyjnie,a smakują pewnie jeszcze lepiej ;) czy mogłabyś podać przepis na słoną wersję ciasta? byłabym baaaaardzo wdzięczna,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz zrobić zakręcone pizzerinki polecam Ci moje sprawdzone ciasto na pizzę, zwiększ tylko odpowiednio proporcje: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/08/pizza-z-szynka-parmenska-rukola-i.html

      Usuń
    2. właśnie o to mi dokładnie chodziło ;) dziekuję i miłego wieczoru życze

      Usuń
  2. Witaj pomysł super czy da się to wykonać bez mleka:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zamiast mleka dać wodę, ale ciasto będzie smakować inaczej. Możesz pokombinować z wodą i mlekiem w proszku, mlekiem sojowym itp. Nie wiem jaki jest powód tego, że chcesz z mleka zrezygnować (czy nie możesz go pić, czy tylko nie masz go pod ręką) więc ciężko mi konkretnie coś doradzić.

      Usuń
  3. cudnie wyszły! robiłam podobne tylko z dynią:) nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki/herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne są! Bardzo je lubię. A cynamon uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. żadorro, zrobię je na święta;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie spróbuję! SMACZNE PYSZNE!!!

    mmmmm te zdjęcia! Masz talent :) Niesamowite. PODPOWIEDŹ na następny przepis :(( Nigdzie nie umiem znaleźć przepisu na burka. W żadnej piekarni go nie dostaniecie. Tylko w krajach śródziemnomorskich niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pamiętam smak burka jeszcze ze studiów :) Koleżanka Macedonka piekła go na spotkanie w ramach zajęć - kultura życia codziennego. Nie poprosiłam niestety o przepis, choć był pyszny :) Może uda mi się znaleźć przepis w starych chorwackich lub serbskich gazetach. Poszukam, a jak znajdę upiekę :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...