poniedziałek, 18 listopada 2013

Bułki pszenne

Te bułki tylko z wyglądu przypominają te sklepowe. Są od nich jednak o niebo lepsze. Przede wszystkim miąższ jest zwarty, a nie napompowany, przez co bułki są bardziej pożywne i przypominają te, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Kto choć raz upiekł w domu bułki lub chleb, wie, że zapach i smak domowego pieczywa nie ma sobie równych. Zachęcam do spróbowania :) 


Składniki:
500 g mąki 
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła 




Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło. Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu. Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, "nacinając" prawie do spodu. Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.

Rady: Bułki można także posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Z tej porcji wyjdzie 10 małych bułek lub 7-8 większych. 
Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, aby bułki ładnie się zarumieniły.

39 komentarzy:

  1. Hej :)

    Masz może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chciałabyś podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na Twoją stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  2. ach,jakie piękne te bułeczki,,,kto wie,może i ja się na nie skuszę :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają te bułeczki.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne te twojebuleczki zaraz sie biore za robote

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak nie mam swierzych drozdzy mieszkam w uk moga byc suche czy efekt bedzie taki sam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam na drożdżach instant, ale możesz spróbować. Powinno wyjść ok. 7g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Jeśli dasz 5 g będzie ok.

      Usuń
  6. Już bardzo późno ale niemogę się doczekać i właśnie robię;)jutro na śniadanie będą;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ta maka ma byc? Jaki typ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię, mam takiego smaka patrząc na Twoje zdjęcie, że ho ho :) Dopiero wyrastają, a ja już czuje zapach świeżego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. :) Wczoraj znalazłam przepis i oczywiście jeszcze tego samego dnia zrobiłam bułeczki :) Wyszły wyśmienicie!!! Lidlowe czy Biedronkowe dmuchawce nie maja porównania,te są jak z prawdziwej piekarni! Pychotka! Oczywiście musiałam je spróbowac po wyjęciu z piekarnika..masełko się roztopiło i...normalnie cud miód w ustach! :) Przepis bardzo fajny,prosty i nie drogi! Polecam! Ja na pewno będę je robić dość często. Myślę,że na imprezę /np.imieniny / bułeczki będą rarytaskiem a sama gospodyni zostanie pochwalona :))) Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło ok 18 sztuk w miarę dużych ( ciasto pięknie wyrosło przy..kominku :))) Polecam..fajny przepis :) pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
  10. Co to znaczy zlepieniami do dołu? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas formowania bułek bierzemy kawałek ciasta lekko go spłaszczamy i zlepiamy jego brzegi do środka, łapiąc wszystkie na raz i dociskając. Z tej strony bułka będzie miała widoczne zlepienie. Tym zlepieniem układamy bułkę na blaszce.

      Usuń
    2. To nie robić kulek? Wydawało mi się, że jest napisane: formować kulki, czyli oderwany kawałek ciasta po prostu kula się w rękach i już, nie ma żadnych zlepień. Tak właśnie teraz robię;)) Pozdrawiam, przepis brzmi smakowicie.

      Usuń
    3. Można robić kulki i kłaść od razu na blaszce, ale można też zrobić kulki lekko je rozpłaszczając i zlepiać łapiąc brzegi do środka, wtedy bułki wychodzą gładsze z wierzchu, a zlepienie jest na dole,

      Usuń
  11. wlasnie zajadam sie buleczkami z Twojego przepisu.wyszly rewelacyjnie i sa pyszne. dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam już raz bułki z Twojego przepisu wyszły super, niedługo drugie podejscie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam i wogole nie chcialy rosnac, wyszly ciężkie i zbite. Szkoda bo Twoje wyglądają pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :( Przykro mi, że wypiek się nie udał. Może to wina składników? Może czasu zagniatania i zbyt krótkiego czasu wyrastania? Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną. Myślę, że warto spróbować jeszcze raz.

      Usuń
  14. Mam pytanie jaki gatunek mąki i typ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam troszeczke pozmienialam dalam 100 g maki pelnoziarnistej i 80g otrebow pszennych reszte dopelnilam maka pszenna chlebowa a cukier zamienilam na 1 lyzke miodu :-) licze na udany wypiek a i drozdzy dalam suchych innych nie miałam :-) teraz mi ciasto rosnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam tak jak pisałaś,tylko nie przekroiłam ich. Bułeczki są pyszne ale mają strasznie twardą skórkę, to znaczy bardzo spieczone na wierzchu i spodzie. Czy dlatego, że nie były przekrojone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Winą za spieczenie nie było na pewno nie przekrojenie bułek. Każdy piekarnik jest inny, każdy piecze w inny sposób. Należy dopasować czas pieczenia do swojego piekarnika. Ja podaję czas orientacyjny, ale najlepszym sposobem jest po prostu obserwacja wypieku. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zachęcam do dalszych eksperymentów :)

      Usuń
  17. Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o kuchnię, więc mam kilka pytań:

    1. Ta woda to zwykła kranówka (trzeba ją gotować?), czy jakaś mineralna/źródlana etc.?
    2. Jak bardzo trzeba grzać to mleko?
    3. Jeżeli chodzi o mąkę i cukier: mają to być łyżeczki/łyżki płaskie czy czubate?
    4. Czy wyrobione ciasto też kryć ścierką przez tę 1 godzinę?

    MM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Woda może być dowolna, najlepiej przegotowana letnia lub przefiltrowana.
      2. Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące. Można je krótko podgrzać w rondelku lub mikrofali.
      3. Do zaczyny dajemy 1 płaską łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.
      4. Ciasto powinno być przykryte czystą, suchą ściereczką podczas wyrastania, dzięki temu nie wysycha i lepiej rośnie, nie jest narażone na przeciągi. Nie powinno być pozostawione np. na grzejniku, ale blisko niego np. na krześle w miejscu gdzie nie ma przeciągów.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  18. Zrobiłam, są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam zgodnie z przepisem, pięknie wyrosły, ładnie się upiekły i były naprawdę smaczne. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam bułeczki. Użyłam mąki 450 i suszonych drożdży. Bułki są przepyszne, pięknie wyrosły, właśnie zajadam jedną ze swojską szyneczką. Wygląda na to, że w końcu znalazłam bardzo dobry i łatwy przepis na domowe buły. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaka powinna być konsystencja ciasta? Lejaca? Mi wyszła zbyt rzadka, dosypalam mąki ale i tak wydaje mi sie to ciasto za 'ciezkie'. Czekam na wyrosniecie ciasta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie powinno być zbyt zbite, ale na pewno nie lejące.

      Usuń
  22. A czy można zastąpić masło np olejem?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...