piątek, 18 października 2013

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Takich dań się nie zapomina...ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to jeden z moich smaków dzieciństwa. Danie proste, aromatyczne i bardzo smaczne. To propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieciaków. 


Składniki:
200 g ryżu 
250 ml mleka
250 ml wody
1 łyżka masła
szczypta soli
4 łyżki domowego cukru waniliowego 
800 g jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru
100 ml śmietany 30%
3 łyżki masła
jogurt grecki lub gęsta śmietana (do podania)




W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu. Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany. Smacznego!

20 komentarzy:

  1. To również wspomnienie mojego dzieciństwa :) Muszę zrobić i sprawdzić, czy zasmakuje też mojej córce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM - jutro wracam do domu i już mama wie co ma dla mnie ugotować ;D;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem popełniam trochę inaczej, ale też dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm jeden z tych niezapomnianych smaków dzieciństwa.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha, chciałam napisać, że to również smak mojego dzieciństwa, ale widzę, że wszyscy to piszą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieciństwo! Właśnie sobie zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podaję porcji, dlatego, że każdy ma inny apetyt ;) Ale myślę, że 4 osoby będą najedzone :)

      Usuń
  8. Czy naczynie żaroodporne trzeba przykryć podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przykrywałam, dzięki temu ryż miał fajny, rumiany wierzch.

      Usuń
  9. Danie bardzo smaczne. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja kochana mama taki robiła 😢,szkoda,że juz mi nigdy nie przygotuje takiej zapiekanki ☹

    OdpowiedzUsuń
  11. się piecze... ciekawe czy będzie takie jak od Mamy... ze 40 lat tego nie jadłem...
    pozdro.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja pod koniec zapiekania, kładę na ryż roztrzepane białko z cukrem i piekę dalej do zrumienienia się białka. Polecam, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny smak dzieciństwa ;)
    Jak dobrze że tu zajrzałam
    Martita

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie chcę się powtarzać ale chciałam powtórzyć smak dzieciństwa i coś mi nie wyszło tzn.ryż ugotowany i dochodzący pod poduszką zrobił się breją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od rodzaju ryżu i czasu gotowania. Jeśli zostawiamy ugotowany ryż do "przegryzienia się" pod kołdrą - para, która wytwarza się w zamkniętym garnku nadal go "gotuje".

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...