Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych. Kremowy, pikantny farsz z ziemniaków i sera z (obowiązkowo!) mocno zrumienioną cebulką, to danie proste i pyszne, a przy tym tanie. Ciasto na pierogi, jest miękkie i rozpływające się w ustach, razem z farszem stanowi doskonałą całość :)
Składniki:
500 g mąki
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
650 g ziemniaków (waga po obraniu)
250 g twarogu półtłustego
1 łyżka masła
1 duża cebula
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
szczypta cukru
Do podania:
3 cebule
1 łyżka oleju
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać łyżkę masła i (jeszcze gorące) ugnieść dokładnie tłuczkiem na gładkie pure. Na maśle z olejem zarumienić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru. Cebulę dodać do ziemniaków. Twaróg pokruszyć do ziemniaków i ponownie ugnieść tłuczkiem. Doprawić na ostro pieprzem i posolić do smaku.
Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekane cebule. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.
Rady: Farsz do ruskich pierogów powinien być pikantny, dlatego pieprzu powinno być sporo (u mnie ok. 1 łyżeczki).
Aby farsz miał bardziej delikatną konsystencję ziemniaki można dodatkowo zmielić w maszynce.
Pierogi można okrasić także boczkiem podsmażonym na patelni lub polać roztopionym masłem.
Czesc. Uwielbiam ruskie pierogi (ktore sa zreszta czysto polskie...) ale nie znosza lepienia pierogow (ktore mi sie za to zreszta mszcza : zawsze wychodza mi "klapciaste"). Szukam wiec od dawna jakiegos pomyslu w czym podac ten cudowny farsz, bez tego beznadziejnego (dla mnie oczywiscie) lepienia... Any idea ? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ewa
Spróbuj usmażyć naleśniki i nadziać je właśnie takim farszem, zapewniam, że wyjdzie pysznie. Możesz też zrobić krokiety z ruskim farszem, albo na szybko kotlety z tego farszu, tradycyjnie smażone na patelni :) Życzę udanych kulinarnych eksperymentów ;)
Usuńkiedyś widziałam przepis na "makaron po rusku", czyli farsz z makaronem :D
UsuńSuper pomysl zeby przerobic farsz na kotlety ! Dorzuce jedno jajko, zeby sie to wszystko trzymalo ! Dam znac jak poszlo :)
Usuńnalesniki z farszem - znane rowniez jako nalesniki po ukrainsku
Usuńczesto podane z sosem pieczarkowym
polecam! :)
Uwielbiam te pierogi. Klasyka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Ruskie może niekoniecznie, ale pierogi uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne, kształtne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ruskie!! Moje wychodzą jakieś takie chude, ale dojdę kiedyś do perfekcji :)
OdpowiedzUsuńpodać z cebulką i gęstą śmietaną! :) Super przepisy
OdpowiedzUsuńmoje ukochane pierożki:)
OdpowiedzUsuńPo prostu są piękne :) !
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńO tak, to rozumiem, nie jakieś cuda wianki, wymyślanki - ale klasyczne i PYSZNE pierogi ruskie, tego mi było trzeba:). Kocham te pierogi nie tylko za niebywały smak, ale też za to, że uparcie kojarzą mi się z dzieciństwem i piątkiem u mojej ukochanej babci - to było wielkie święto rodziny i smaku. Do dziś uwielbiam te ruskie cudeńka - coś czuję, że w ten piątek odkopie swoją stolnicę:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię pierogi i co jakiś czas zaglądam.Wyszły pierwsze super :)
OdpowiedzUsuń