Lubię aromatyczne mięsa pieczone w całości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a z doborem ulubionych przypraw możemy zaszaleć. Tak upieczony karczek jest bardzo aromatyczny, kruchy i soczysty jednocześnie. Możecie podać go jako mięsny dodatek do obiadu lub na zimno na talerzu z wędlinami. Ja postawiła dziś na nieprzeciętny aromat ziaren kolendry, kuminu i owoców jałowca, aby podkręcić smak dodałam też czosnek i majeranek. Wyszło pysznie :)
Składniki:
1 1/2 kg karczku wieprzowego
Marynata:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
5 ziaren czarnego pieprzu
5 owoców jałowca
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, kolendrę, kumin, jałowiec, ziele i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć mięso 2-3 razy. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego!
Zapisuje do zrobienia bo ciekawa ta marynata. Tylko kumin mi się chyba skończył.
OdpowiedzUsuńpyszniutki, soczysty, piekny kawałek mięsa:D
OdpowiedzUsuńMoja ukochana karkóweczka, miałam przedwczoraj na obiad :)
OdpowiedzUsuńMmmm smakowicie wygląda :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiezły przepis ciekawe jak będzie smakowało?
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Właśnie robię marynatę :)
OdpowiedzUsuńMarynata wygląda super. Zdecydowanie można wykorzystać ją również do innych mięs.
OdpowiedzUsuńczekałam na taki przepis! Wypróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńpróbujemy..
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika
OdpowiedzUsuńMARENATA SMAKOWO OKI
Mam gości w sobotę. Już kupiłam karkowke.
OdpowiedzUsuń