poniedziałek, 14 października 2013

Karkówka (karczek) w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca

Lubię aromatyczne mięsa pieczone w całości. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a z doborem ulubionych przypraw możemy zaszaleć. Tak upieczony karczek jest bardzo aromatyczny, kruchy i soczysty jednocześnie. Możecie podać go jako mięsny dodatek do obiadu lub na zimno na talerzu z wędlinami. Ja postawiła dziś na nieprzeciętny aromat ziaren kolendry, kuminu i owoców jałowca, aby podkręcić smak dodałam też czosnek i majeranek. Wyszło pysznie :)



Składniki:
1 1/2 kg karczku wieprzowego
Marynata:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
5 ziaren czarnego pieprzu
5 owoców jałowca
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 liście laurowe
2 ziela angielskie





Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W moździerzu utrzeć przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, majeranek, kolendrę, kumin, jałowiec, ziele i liść laurowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ucierać. Stopniowo dodawać olej cały czas ucierając. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je natrzeć. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. W międzyczasie przełożyć mięso 2-3 razy. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczeń piec w 200 stopniach przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 1 godz. Kolejne 15 minut zapiekać mięso w temp 200 stopni. Przed pokrojeniem odstawić pieczeń na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Zapisuje do zrobienia bo ciekawa ta marynata. Tylko kumin mi się chyba skończył.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszniutki, soczysty, piekny kawałek mięsa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana karkóweczka, miałam przedwczoraj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm smakowicie wygląda :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezły przepis ciekawe jak będzie smakowało?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis. Właśnie robię marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marynata wygląda super. Zdecydowanie można wykorzystać ją również do innych mięs.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...