niedziela, 6 października 2013

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami (owocami)

Dostałam sporo ładnych brzoskwini z sadu od teściowej. Część zjedliśmy samych, część wykorzystałam do tego jogurtowego ciasta. Lubię ciasto jogurtowe za jego wilgotność i puszystość. Świetne do popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska w ciągu dnia :)


Składniki:
4 średnie jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju rzepakowego
220 ml jogurtu greckiego
10 małych brzoskwiń



Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysto. Dodać jogurt i zmiksować. Dodawać naprzemiennie mąkę z proszkiem i olej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x36 cm), na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń skórkami do dołu. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Zamiast brzoskwiń można dać do ciasta ulubione, sezonowe owoce jabłka, gruszki, śliwki itp.

13 komentarzy:

  1. Jogurt, olej rzepakowy bogaty w omega-3 i owoce - czy może być zdrowsze ciacho? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeszcze mąkę białą zastąpić pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego dać brązowy ;) Ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje w takiej wersji ;)

      Usuń
  2. Piekarnik góra-dół czy termoobieg??Bo ja z tych początkujących...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tego typu ciasta zawsze piekę na dolnej grzałce bez termoobiegu, około 10 minut przed końcem pieczenia nastawiam grzałkę góra-dół również bez termoobiegu. Dzięki temu ciasto fajnie wyrośnie, nie spiecze się z góry, ale zarumieni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniami, uwielbiam jogurtowce :) Twój wygląda wyjątkowo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię ciasta na jogurcie, Wstyd, że jeszcze żadnego nie upiekłam. Pozdrawiam:)
    http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. idealnie ci się upiekło:) tez uwielbiam jogurtowe, wilgotne ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo kuszące i bardzo soczyste zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne wykonanie , pięknie skomponowane zdjęcia zdjęcia , a olej rzepakowy i jogurt faktycznie powodują , że naprawdę warte spróbowania , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A można dodać zwykły jogurt naturalny ? Czy musi być grecki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeśli jednak jest bardzo rzadki należy dodać go mniej.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...