piątek, 4 października 2013

Drożdżówki z serem

Puszyste ciasto i serowe wnętrze po brzegi. Domowe drożdżówki to jeden z moich ulubionych wypieków. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 10-12 mniejszych drożdżówek lub (tak jak mnie) 7 gigantycznych :) Zamiast twarogu możecie użyć mielonego sera z wiaderka, zrezygnujcie wtedy z dodania kremówki do sera. Nadzienie możecie wzbogacić startą skórką z cytryny czy pomarańczy lub rodzynkami. 



Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
szczypta soli
40 g świeżych drożdży
220 ml mleka
2 średnie jajka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g stopionego masła
Nadzienie:
500 g półtłustego twarogu
100 ml śmietany kremówki
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
20 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka mleka



Nadzienie: Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć.
Ciasto drożdżowe:
Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego! 

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Talerzyk kupiłam dawno w Nanu Nana :)

      Usuń
  2. uwielbiam drożdżówkeczki z serem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. No przecież one wyglądają lepiej niż z jakiejkolwiek cukierni :) i na pewno też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przypominają mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają lepiej niż te z piekarni :)
    a z nadzieniem serowym zawsze były moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli używamy sera z wiaderka to również dodajemy do nadzienia żółtko, masło, puder i cukier waniliowy? I czy można użyć drożdży instant? Jak tak to ile? Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. ;)
    Wyglądają pysznie, jak te z piekarni, a na pewno smakują o wiele lepiej! Nie mogę się doczekać aż wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam użycie gęstszego sera z wiaderka, jeśli nie jest słodki dodaj tyle cukru ile jest w przepisie, masło i żółtko również należy dodać. Można użyć drożdży instant, zakłada się że 7 g drożdży instant (1 torebka) to odpowiednik 25 g drożdży świeżych. Więc możesz dać około 1 1/2 torebki drożdży instant, powinno wyjść ok. Udanego wypieku! :)

      Usuń
  8. Pierwszy raz postanowiłem zrobić drożdżówki i padło na Twój przepis. Wybrałem go pewnie z powodu zdjęć :) - bardzo ładnie i tak domowo wyglądały.
    Wyszły pyszne :), ciasto świetne, nie myślałem, że sie uda :). Dzięki!!!
    Teraz mnie dziecko zamęcza, żeby zrobić znowu (ale za to z budyniem).
    Super przepis i fajna strona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że skorzystałaś z przepisu i jesteś zadowolona :) Polecam wypróbować kolejne przepisy :) Przepis na drożdżówki z budyniem również znajdziesz na blogu :) Pozdrawiam.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...