sobota, 14 września 2013

Stek wołowy z grilla z lekką sałatką

Po chwilowej przerwie znów do Was wracam z przepisem na pyszny stek wołowy. Jego przygotowanie wymaga uwagi, ale trzymając się pewnych zasad, z powodzeniem możecie przygotować go samodzielnie w domu. Należy pamiętać, że stek możemy przygotować z antrykotu, rostbefu lub polędwicy wołowej. Idealne mięso w przypadku dwóch pierwszych rodzajów mięsa powinno być tzw. "marmurkowe" czyli z lekkim przerostem włókien. Mięso powinno mieć ładny kolor - być czerwone, niezbyt ciemne. Istnieje wiele szkół przygotowywania steków, jedni solą go przed pieczeniem/grillowaniem, inni dopiero po upieczeniu, ale jedno jest pewne - stek nie powinien być nakłuwany, przed ani w trakcie smażenie, a rozkrojony - dopiero po chwili odpoczynku, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste. Kwestią gustu jest także stopień wysmażenia. Ja preferuję steka średnio krwistego :) Zapraszam Was także do odwiedzenia profilu Celebro na Facebook (klik). 



Składniki:
1 stek wołowy o grubości ok. 2 cm (u mnie antrykot)
świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo zmielona sól
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
Sałatka:
1/2 opakowania mixu sałat z roszponką
2 pomidory bananowe
8 żółtych pomidorów koktajlowych
2 pomidory czerwone
1/4 strąka czerwonej papryki
1/4 ogórka wężowego
2 łyżki czarnych oliwek
Dressing:
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżki wody
sól (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego




Stek: Stek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą i obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Stek położyć na na dobrze rozgrzanym grillu. Smażyć po 2 minuty z każdej strony (stek krwisty), 3 minuty (stek średnio wysmażony) lub 4 minuty (stek wysmażony). Gotowego steka przełożyć na talerz posolić i położyć masło. Pozostawić na 2-3 minuty. 
Sałatka: Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, ogórka w plasterkach, paprykę pokrojoną na paski i oliwki. Sałatkę polać dressingiem. Smacznego!

Rady: Długość grillowania mięsa zależy o jego grubości. Aby uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia należy kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa. 

9 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...