wtorek, 24 września 2013

Buraki wiórki do słoików

Jako dziecko bez opamiętania zajadałam się zasmażanymi burakami. Dziś za nimi nie przepadam, ale te w occie, starte na wiórki mogłabym jeść łyżkami i wciąż czułabym niedosyt. To najpyszniejsze buraki ze słoika jakie robiłam. Bez zbędnych dodatków, długiej listy składników, proste w wykonaniu i takie smaczne :) Polecam.


Składniki (na ok. 6 słoików 300-350 ml):
3 kg buraków
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki* octu 10%
1 1/2 łyżki soli
3/4 szklanki* cukru
125 ml oleju

* szklanka 250 ml 



Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Proste. To lubię! Zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie buraczki zwłaszcza jako dodatek do miesa mielonego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Zastanawia mnie taka ilość cukru. Buraki same w sobie są słodkie. Myślę,że bez cukru będą smaczne i zdrowsze. Pozdrawiam . Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba pamiętać, że do zalewy dodajemy także ocet, więc aby zrównoważyć smak, należy dodać cukier. Oczywiście, można zmniejszyć jego ilość według własnych preferencji. Wystarczy spróbować zalewę i zmniejszyć/zwiększyć ilość składników.

      Usuń
  4. tez takie robie i bardzo smakuja mojej rodzince

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam inny choć bardzo podobny przepis: 3 kg buraków,ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.0,5 kg cebuli pokroić w piórka, dodać do buraczków.
    Ugotować zalewę: 1 szkl. octu, 1szkl. oleju, 1 szkl. cukru. 2 łyżki soli.Gotować ją ok 5 min, następnie dodać do niej buraki z cebulą, gotować jeszcze 5 minut.Gorące buraczki wkładać do słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem .Bez wekowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takich buraczków używam do zupy, lub jako surówkę na zimno i na ciepło

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...