Składniki:
500 g mąki
250 ml wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki stopionego masła
2 żółtka
Nadzienie:
3/4 litra jagód
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
300 ml jogurtu greckiego
100 ml śmietany 30 %
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie: Jagody przebrać, wypłukać i dokładnie osączyć na sicie. Zasypać cukrem i wymieszać.
Ciasto: Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na porcje i cienko rozwałkować.Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, kilka minut od wypłynięcia.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i dodać cukier waniliowy. Gorące pierogi polać sosem jogurtowym. Smacznego!
śliczne i bardzo apetyczne! :))))
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:) mniam:)
OdpowiedzUsuńprześliczne:)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś jagodowe pierożki:)
Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5
Jutro robię ruskie i pierwszy raz jagodowe :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zajrzę tu częściej.
Ojej zjadłabym :) Też chyba zrobię z musem jagodowym mniaaaam :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie zlepione te twoje pierożki:) nie mogę się napatrzeć:) cuda!
OdpowiedzUsuńzajrzałam, bo nie byłam pewna czy dodać tłuszcz do ciasta....teraz już wiem :) dziekuję i dobrego dnia. elka
OdpowiedzUsuńPięknie podane, pięknie zaplecione i jak zawsze u Ciebie Olu w każdym detalu dopracowane na 100% :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco :*
bardzo dobre ! szkoda tylko że sezon jagodowy już za nami ;( zimą polecam jagody zamrożone z firmy pińczów
OdpowiedzUsuń