Sałatka z rukolą i mozzarellą z dressingiem truskawkowo-bazyliowym
Śniadanie w kolorach włoskiej flagi :) Pyszne połączenie pikantnej rukoli, mozzarelli i truskawek. Smak sałatki podbija dressing truskawkowo-bazyliowy. Lekko i kolorowo - idealnie na wiosnę. :)
Składniki:
50 g rukoli
80 g mozzarelli w kulkach
10 pomidorów koktajlowych
6 truskawek
listki bazylii
Dressing:
2 duże truskawki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
6 listków bazylii
szczypta cukru
sól morska świeżo zmielona
świeżo zmielony czarny pieprz
Rukolę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone na połówki pomidory koktajlowe, pokrojone na plasterki truskawki i kulki mozzarelli. Dodać kilka listków bazylii. Składniki dressingu zmiksować doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
pysznie wygląda :)zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale tu dzisiaj kolorowo:) fantastyczna sałatka:)
OdpowiedzUsuńno przepiękna sałatka!!!!
OdpowiedzUsuńp.s muszę koniecznie spróbować !
Zrobiłem wg przepisu - żona zachwycona, smakiem i wyglądem. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń