Łosoś pieczony w piekarniku, pod chrupiącą kruszonką to naprawdę bardzo smaczne danie. Można dowolnie modyfikować składniki kruszonki, aby uzyskać smak, który najbardziej Wam odpowiada. Mój łosoś pachniał natką pietruszki, i lubczykiem, ale z powodzeniem możecie dodać do niego inne ulubione zioła. Świetnie sprawdzi się tutaj świeży tymianek, który idealnie skomponuje się smakowo ze skropionym cytryną łososiem. Polecam :)
Składniki:
2 duże filety łososia ze skórą
sól morska świeżo mielona
czarny pieprz świeżo mielony
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu (lub pecorino romano)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
3 łyżki stopionego masła
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
4 posiekane listki świeżego lubczyku
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
1/2 łyżki oleju
Filety z łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i dobrze wymieszać. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch łososia obłożyć przygotowaną kruszonką i delikatnie docisnąć. Rybę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem z kurkumą smażonym na maśle lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
pysznie wygląda, bardzo ładnie podane:) lubię łososia i na pewno by mi smakował w takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńłososia bardzo lubię jest delikatny i ma charakterystyczny smak. A u mnie dzisiaj schabowy z młodą kapustką i ziemniaczkami :)
OdpowiedzUsuńSuper, dzieki, chętnie wykorzystam, bo lubimy łososia :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego łososia !
OdpowiedzUsuńSzczególnie że z taką kruszonką nie miałam jeszcze okazji ! :)
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Jest niesamowity!!!! Muszę powiedzieć, że bardzo nam smakował, polecam przepis. Łosoś z kruszonką - pysz..., pysz..., pyszne! :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie ryby i chrupkości orzechowej kruszonki, wygląda bardzo apetycznie. Sama często przyrządzam łososia a najbardziej lubię przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ Taka prosta kuchnia to moja specjalność,a smak tak szlachetnej ryby zawsze się obroni. Polecam!
OdpowiedzUsuń