niedziela, 23 czerwca 2013

Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką

Łosoś pieczony w piekarniku, pod chrupiącą kruszonką to naprawdę bardzo smaczne danie. Można dowolnie modyfikować składniki kruszonki, aby uzyskać smak, który najbardziej Wam odpowiada. Mój łosoś pachniał natką pietruszki,  i lubczykiem, ale z powodzeniem możecie dodać do niego inne ulubione zioła. Świetnie sprawdzi się tutaj świeży tymianek, który idealnie skomponuje się smakowo ze skropionym cytryną łososiem. Polecam :)


Składniki:
2 duże filety łososia ze skórą
sól morska świeżo mielona
czarny pieprz świeżo mielony
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu (lub pecorino romano)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
3 łyżki stopionego masła
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
4 posiekane listki świeżego lubczyku
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
1/2 łyżki oleju 



Filety z łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i dobrze wymieszać. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch łososia obłożyć przygotowaną kruszonką i delikatnie docisnąć. Rybę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem z kurkumą smażonym na maśle lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, bardzo ładnie podane:) lubię łososia i na pewno by mi smakował w takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. łososia bardzo lubię jest delikatny i ma charakterystyczny smak. A u mnie dzisiaj schabowy z młodą kapustką i ziemniaczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, dzieki, chętnie wykorzystam, bo lubimy łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takiego łososia !
    Szczególnie że z taką kruszonką nie miałam jeszcze okazji ! :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest niesamowity!!!! Muszę powiedzieć, że bardzo nam smakował, polecam przepis. Łosoś z kruszonką - pysz..., pysz..., pyszne! :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne połączenie ryby i chrupkości orzechowej kruszonki, wygląda bardzo apetycznie. Sama często przyrządzam łososia a najbardziej lubię przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ Taka prosta kuchnia to moja specjalność,a smak tak szlachetnej ryby zawsze się obroni. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...