Składniki:
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
150 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
80 g stopionego masła
2 duże jajka
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
400 g truskawek
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zarobić ciasto, podlewając stopione i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy (u mnie tortownica 28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wysuszyć. Pokroić na połówki. Składniki kruszonki połączyć i zagnieść. Na cieście poukładać połówki truskawek i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut. Smacznego!
A już myślałam, że przejadły mi się ostatnio drożdżówki, po tym, jak zjadłam 4 swojej roboty z budyniem. Ale jednak nie! Patrząc na Twoją: marzę o podobnej :) Mniam!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Jakie dorodne, piękne ciasto ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Ale Ci pięknie wyrosło! Biorę kawałek:P
OdpowiedzUsuńZrobilam wczoraj, ciasto wyroslo wspaniale!! Musialam tylko dodac wiecej mleka niz w przepisie, bo bylo za twarde do wyrobienia. Dziekuje za super przepis :)
OdpowiedzUsuńwłasnie sie przymierzam do zrobienia :) wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło cudnie! Pięknie wyrosło i czekam aż wystygnie, żeby spróboować :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wypiek się udał i życzę smacznego :)
UsuńA czy można prosić o napisanie jak zrobić to drożdżowe ciasto w wypiekaczu do chleba? bo posiadam to urządzenie
OdpowiedzUsuńMąkę należy wymieszać z solą. Zrobić rozczyn z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Podrośnięty rozczyn umieścić w misie z automatu, dodać mąkę, cukier waniliowy oraz rozkłócone jajka, włączyć program do wyrabiania ciasta drożdżowego i stopniowo wlać masło. Dalej postępować według instrukcji producenta.
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń