sobota, 29 czerwca 2013

Ciasto na maślance z truskawkami

Już wielokrotnie mieliście okazję przekonać się, że bardzo lubię szybkie w przygotowaniu ciasta. Dziś przepis na jedno z nich, tym razem na maślance. Piekę go najczęściej wtedy, gdy w kilka chwil chcę ugościć pysznym ciachem gości lub mam lenia na długie stanie w kuchni. To ciasto jest mocno puszyste i bardzo smaczne. Jest też wilgotne, dzięki maślance i soczystym truskawkom. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, które lubicie lub które akurat macie pod ręką. Teraz rozpoczął się sezon na czereśnie i zapewniam Was, że idealnie sprawdzą się w tym ciachu :)


Składniki:
350 g mąki (polecam mąkę dalachowską)
220 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
240 ml maślanki
3 duże jajka
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g truskawek 
cukier puder (do posypania)






Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.

22 komentarze:

  1. ostatnio robiłam na jogurcie, trochę nie wyszło ale i tak było dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowity placuszek :) Mniam!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto takie puszyste i truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite, nie wiem które lepsze to czy z kruszonką ?! :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze podchodzę z lekką obawą do przepisów z nieznanych mi źródeł. W tym przypadku przepis sprawdził się- ciasto było bardzo smaczne, lekkie i delikatne:) Robiłam z wiśniami i wyrosło bez problemu, nie było też zakalca. Świetny przepis na lato i nie tylko:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakalec. Robiłam wg tego przepisu, składniki miały temp. pokojową, wszystko dokładnie krok po kroku miksowałam jak w przepisie, a z piekarnika wyjęłam zakalec. Rzadko mi się zdarza, że ciasto nie wyjdzie, a tu zmarnowane składniki. Już się więcej nie przekonam do ciasta na maślance.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem i tak bywa, że wypiek nie wyjdzie. Składa się na to wiele czynników. Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek wbity w ciasto (do samego dna) jest mokry, należy dopiec ciasto na dolnej grzałce 5-10 minut.

      Usuń
  8. Czy zamiast truskawek mozna dac mrozone porzeczki i zamiast oleju oliwe z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  9. Chcialabym zrobic to w formie okraglej 23 cm jakie proporcje uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze piekę to ciasto w prostokątnej blaszce, więc ciężko dokładnie powiedzieć czy zmieści się w tortownicy 23 cm. Proponowałabym zatem zrobić z 2/3 ilości składników.

      Usuń
  10. Ciasto upiekłam dziś nawet dwa jedno z truskawkami a drugie z morelami i jagodami, rewelacja przepyszne. nie mam dolnej grzałki samej więc upiekłam z termoobiegiem + dolna grzałka 155 stopni przez 40 minut. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze cieszą najbardziej ;) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zachęcam do częstego gotowania z Kuchnią szeroko otwartą :)

      Usuń
  11. Zrobiłam ciasto wg przepisu. Pysznie wyszło. Polecam przepis, bo jest łatwy, a ciasto bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę dodać mrożone truskawki?trzeba je wcześniej rozmrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale warto oprószyć je mąką, aby nie opadły na dno.

      Usuń
  13. Bardzo pyszne i proste w wykonaniu ciasteczko. Pyszne. U mnie z czerwoną porzeczką i truskawkami.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...