Składniki:
1 1/2 kg karczku wołowego
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 pęczka świeżego tymianku
1/4 pęczka świeżego cząbru
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
Dodatkowo:
10 młodych ziemniaków
10 średnich pieczarek
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
sól (świeżo zmielona)
Mięso umyć i osuszyć. Olej wlać do pojemnika z zakrętką. Dodać posiekany czosnek i zioła, rozgniecione ziela angielskie, roztarty w dłoniach rozmaryn i pokruszone liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin). Kilka razy w trakcie marynowania mięso obrócić.
Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Młode marchewki i ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać. Marchew pokroić na kawałki, małe ziemniaki pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać olejem i posolić. Odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić na połówki, jeśli są małe pozostawić w całości.
Karczek wyjąć z marynaty i obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Obsmażony karczek przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć ziemniakami, cebulą i marchwią. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Karczek kilkakrotnie w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Przed pokrojeniem pieczeń zostawić na 20 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Smacznego!
Apetycznie wyglada
OdpowiedzUsuńWooooooow! Ale kawał mięsa! Chyba nie dla mnie takie przysmaki, ale moja rodzina dałaby się za taki karczek pokroić! :D
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Zrobiłam. Pycha. Tylko piekłam w zamkniętym naczyniu bo bałam się że wyschnie. Powstał pyszny sosik którym polałam mięsko.
OdpowiedzUsuńRobiłam a nie mam doświadczenia wyszło mi pycha
OdpowiedzUsuńMój karczek właśnie się piecze! Pachnie obłędnie!
OdpowiedzUsuń