Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Lubię soczewicę na jej fantastyczny smak i różnorodność zastosowania. Dziś wrzuciłam ją do zupy. Wyszło pysznie i pożywnie. Soczewica to wciąż niedoceniona roślina strączkowa, bogata w białko, żelazo i wapń. Warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Świetnie smakuje w zupie, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub w pyszniej sałatce. Polecam :)
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
2 litry domowego bulionu wołowego
1 puszka krojonych pomidorów (użyłam pomidorów Valfrutta)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (opcjonalnie)
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Chwilę podsmażyć. Dolać bulion, dodać ziele, liść laurowy i chwilę gotować. Dodać przepłukaną soczewicę oraz pomidory z puszki, koncentrat i roztarte w dłoniach zioła. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła. Smacznego!
uwielbiam soczewicę, a zupę na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńprzepyszna zupa. Polecam!
OdpowiedzUsuńzupa fantastyczna! ja dodałam jeszcze paprykę pokrojoną w kostkę i podsmażoną, i ostrą paprykę- przyprawę
OdpowiedzUsuń