poniedziałek, 20 maja 2013

Tort śmietanowy z truskawkami

Pyszne połączenie śmietanowego kremu z soczystymi, słodkimi truskawkami i puszystym biszkoptem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten tort jest po prostu niebiański w smaku. Bardzo wilgotny i rozpływający się w ustach. Moja teściowa stwierdziła, że czegoś pyszniejszego jeszcze nie jadła, a każdy kęs tej słodkości to prawdziwa ekstaza dla podniebienia :) Koniecznie spróbujcie :)



Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek

1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Poncz:
125 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wódki
Krem śmietanowy:

600 ml śmietany 30 %
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 opakowania śmietan fix
Dodatkowo:
1 kg truskawek
250 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
50 g gorzkiej czekolady



Biszkopt:
Białka oddzielić od  żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty
Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy. 
Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia. 
Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i  wysmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki. Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin. Smacznego! 

13 komentarzy:

  1. Nie da się nie lubić. Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYGLĄDA FANTASTYCZNIE!Aż się oblizuję :)

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, aż szkoda go jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekstra ! Wygląda genialnie !!!! i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, jestem pewna, że smakował bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można użyć brzoskwiń z puszki, może być też np. ananas.

    OdpowiedzUsuń
  7. hej :) a czy mogą być maliny ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Maliny również mogą być :) A także inne ulubione, miękkie owoce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć śmietany 36%?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...