Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Poncz:
125 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wódki
Krem śmietanowy:
600 ml śmietany 30 %
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 opakowania śmietan fix
Dodatkowo:
1 kg truskawek
250 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia.
Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i wysmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki. Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin. Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńNie da się nie lubić. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealny :)
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA FANTASTYCZNIE!Aż się oblizuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
Wygląda fantastycznie, aż szkoda go jeść:)
OdpowiedzUsuńNIEBO!
OdpowiedzUsuńEkstra ! Wygląda genialnie !!!! i na pewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, jestem pewna, że smakował bosko :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć brzoskwiń z puszki, może być też np. ananas.
OdpowiedzUsuńhej :) a czy mogą być maliny ?
OdpowiedzUsuńMaliny również mogą być :) A także inne ulubione, miękkie owoce.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć śmietany 36%?
OdpowiedzUsuńTak można użyć 36% śmietany.
Usuń