Składniki:
2 świeże pstrągi
2 łyżki masła
1/4 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżka cytryny
sól morska świeżo zmielona
czarny pieprz świeżo zmielony
2 łyżki oleju roślinnego
Pstrągi umyć i oczyścić. Osuszyć na ręczniku papierowym. Ponacinać z obydwu stron i skropić olejem. Natrzeć solą morską i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie miękkie masło utrzeć z posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ryby nafaszerować masłem i skropić skórę sokiem z cytryny. Ułożyć na kratkach do grillowania ryb i grillować nad rozgrzanym żarem z obu stron do miękkości i zarumienienie ok. 20-30 minut. Podawać z lekką sałatką. Smacznego!
Uwielbiam pstrąga z grilla :) Uwielbiać grillować :)
OdpowiedzUsuńPięknego dnia,
Agata
Ja również uwielbiam grillować :)
UsuńO kurczę, zjadłabym taką rybkę! Mniam :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
UsuńIle bym dała za taką rybkę z grilla.... ;)!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpyszny i niezawodny sposób na pstrąga :)
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas na pierwszego grilla w tym sezonie :) narobiłaś mi apetytu!
OdpowiedzUsuńU mnie jak widać sezon już się rozpoczął :)
Usuńbardzo lubię pieczone pstrągi !!!
OdpowiedzUsuńpstrąg z grilla jest przepyszny, a z nadzieniem można kombinować do woli np. http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-z-maslem-migdalowo-szalwiowym/
OdpowiedzUsuńrybka pyszna i zdrowa! :)
A czy można takiego pstrąga zrobić w piekarniku? W folii aluminiowej?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście takiego pstrąga można także przygotować w piekarniku w folii aluminiowej.
Usuń