sobota, 18 maja 2013

Mleczny chleb z automatu

Ten chleb piekę po raz trzeci i dopiero teraz dzielę się z Wam przepisem, bo dwa poprzednie znikały w ekspresowym tempie i nie doczekały sesji zdjęciowej ;) Ten chleb w smaku przypomina trochę bułkę. Jest pulchny i bardzo smaczny. Idealny do kanapek na słodko, choć ja lubię go także z żółtym serem i dodatkami. Przepis wyjściowy pochodzi z broszurki Philips dołączonej do automatu, jednak trochę go zmodyfikowałam. 



Składniki:
350 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
560 g mąki pszennej
1 3/4 łyżeczki drożdży w proszku






Do pojemnika wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodać olej, sól i cukier. Składniki równomiernie zasypać mąką. W mące zrobić dołek i wsypać drożdże. Pojemnik umieścić w automacie i włączyć odpowiedni program dla chleba jasnego. U mnie program 2 (chleb jasny szybki), kolor skórki 3, czas pieczenia 2 godz. 50 min, waga 1000 g. Kiedy chleb będzie gotowy wyjąć go z pojemnika i ostudzić na metalowej kratce. Smacznego!

22 komentarze:

  1. Przepyszny, chyba kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojoj jaki piękny bocheneczek:)cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda smakowicie. Na jaką wagę chleba jest ten przepis, 750 g czy 1000 g?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odpowiedź, jak wypróbuję to podzielę się opinią.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaki typ mąki pszennej dać najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać pszenną chlebową np. 850 lub zwykłą pszenną np. typ 500.

      Usuń
    2. Nie wyszedł mi żaden chleb

      Usuń
  6. Witam

    własnie go upiekłam i jest boski- to mój 3 wypiek w automacie i szczerze polecam ( u mnie ciasto było troche gęste i dolałam odrobinę wody). Pyyycha!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. cz można użyć drożdży świeżych

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama nie próbowałam piec tego chleba na drożdżach świeżych, ale myślę, że wypiek powinien się udać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieklam kilka dni temu podobny chleb mleczny z 450g maki. Testuje przepisy z jednej ksiazeczki chlebowej, ktora dostalam juz dosc dawno temu. Ciut inne proporcje i w skladzie 2 jajka. Nastawialm automat na nocne pieczenie, rano bylam w szoku, bo chleb wyszedl bardzo wysoki, wystawal z formy. Leciutenki, delikatny, jak bulka. Nastepnym razem zaeksperymentuje z dodatkiem wiekszej ilosci cukru i rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek pyszny a u mnie na śniadanie z kozim serem,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A mogłabym dodać mąki żytniej? Nie znalazłam nigdzie przepisu na chleb z żytniej mąki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tego chleba na mące żytniej, więc nie dam 100% pewności, że wyjdzie. Możesz wymieszać mąkę żytnią razową pół na pół z pszenną.

      Usuń
  12. Co robisz, że chleb jest taki gładki i lśniący? białko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smaruje niczym chleba. Wkładam do automatu składniki, tam wyrasta i się piecze.

      Usuń
  13. Udał się , coś ładnego i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z racji tego, że byłam w pracy, a mój małżonek miał urlop, więc postanowił upiec taki chlebek. On gotuje dobrze, ale do pieczenia się nie bierze, a ten chlebek w jego wykonaniu - rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny, dzisiaj robilam 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja do ciasta dodałam ziarna słonecznika, dyni, lnu i sezamu. Wyszedł rewelacyjny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam.Jutro zaczynam piec chlebek pierwzy raz w Tefalu,mam tremę.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...