środa, 15 maja 2013

Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Dziś mam dla Was obiecany przepis na pyszne drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Połączenie wprost idealne :) Drożdżówki rosną pięknie i...pięknie znikają zaraz po upieczeniu. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Zachęcam do spróbowania :)


Składniki:
500 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania)
40 g świeżych drożdży
220 ml ciepłego mleka
170 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g stopionego masła
2 duże jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
250 g truskawek
250 g rabarbaru
4 łyżeczki cukru (do posypania owoców) 
1 roztrzepane jajko (do wysmarowania drożdżówek)
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru trzcinowego (lub zwykłego)
60 g masła





Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy około 10-12 cm i grubości 0,5-1 cm. Pośrodku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki. We wgłębieniu poukładać pokrojone truskawki i kawałki rabarbaru. Posypać cukrem. Drożdżówki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. W międzyczasie zrobić kruszonkę zagniatając mąkę, cukier i masło. Drożdżówki posypać kruszonką, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut lub do czasu zarumienienia. Smacznego!  

Rady: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące! Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu będzie bardziej puszyste po upieczeniu. 

 

16 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Muszę też takie zrobić, bo na pewno smakują świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  2. Bajecznie piękne drożdżówki i do tego muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, świadczy o tym tempo w jakim znikały :)

      Usuń
    2. A czy do takich drożdżówek można użyć mrożonych truskawek?

      Usuń
    3. Można użyć mrożonych. Rozmroź je wcześniej odsącz dokładnie z soku i obtocz w mące. Powinno być ok, choć ja zawsze robiłam ze świeżych :)

      Usuń
  3. pyszne te drozdżówy; kradnę pomysł i piekę na Restaurant Day na sobotę:) dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecz drożdżówki i wcinajcie :) Życzę smacznego :)

      Usuń
  4. ojeju! tak na początek dnia ze szklaneczką mleka-idealne:D ale cudne!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też były, tylko z samym rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie muszę je zrobić, wyglądają bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. takie drożdżóweczki lubię najbardziej:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...