czwartek, 16 maja 2013

Chłodnik z botwinką

Kiedy temperatura pnie się w górę mamy ochotę na posiłki lekkie, orzeźwiające, a zarazem smaczne. Na gorące dni świetnie sprawdzi się wiec chłodnik, który syci i orzeźwia jednocześnie, a przy tym smakuje wybornie. Nie ma nic pyszniejszego niż miseczka zimnego chłodnika z botwinką i dużą ilością świeżego koperku. Pycha :)


Składniki:
1 pęczek botwinki
1 duży ogórek
1/2 pęczka rzodkiewki
400 ml kefiru
200 ml maślanki
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek świeżego koperku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
cukier (do smaku)
jajka na twardo (do podania) 



Botwinkę umyć i osuszyć. Odciąć liście wraz z łodygami i pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, sól i szczyptę cukru. Gotować na wolnym ogniu do miękkości około 15 minut. Ugotowaną botwinę wystudzić. Do miski wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Dodać maślankę, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać przestudzoną botwinkę i kilka łyżek wody w której się gotowała. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Podać z jakiem na twardo. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie ;) Mam prośbę, czy moglabys wrzucić przepis jakiejś smacznej zupy owocowej? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie i zupa owocowa :) Proszę zaglądać na bloga :)

      Usuń
    2. super, czekam z niecierpliwością! :)

      Usuń
  2. Jaki piękny kolorek ma ten chłodnik!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie ,zrobiłam się chyba głodna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nooooo w koncu!! :-) pysznie wygląda, robię poniedziałek!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...