piątek, 12 kwietnia 2013

Smak dzieciństwa. Naleśniki z fioletowym twarogiem

Naleśniki lubi chyba każdy. To jeden ze smaków dzieciństwa. Serwowane na wiele sposobów, na słono i słodko. Z nieograniczoną ilością wariacji smakowych. Tak! Naleśniki to bardzo wdzięczne danie! Dzieciaki (choć nie tylko one) je uwielbiają. Ja zaczęłam smażyć je stosunkowo niedawno, na prośbę synka, ale dlatego też, że odkryłam, ile fantastycznych dań można z nich przygotować. Są świetne same, w wersji wytrawnej zapiekane pod różnymi sosami, pocięte na długie paski świetnie zastępują makaron w zupie. A przy tym ta niezliczona ilość fantastycznych farszów, którymi można je nadziać :) Dziś w wersji z jagodami, bo uwielbiam kolory na talerzu. Podczas głośnych rozmyślań "co by tu dzisiaj zrobić na obiad?" mój synek bez większego zastanowienia powiedział: "jak to co mamo! Naleśniki!". A w mojej głowie od razu pojawiła się wizja naleśników na fioletowo...bo przecież, w kuchni musi być kolorowo! 



Składniki:
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki*
250 ml mleka 3,2%
250 ml wody mineralnej gazowanej
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz:
400 g twarogu półtłustego
4 łyżki naturalnego jogurtu
3/4 szklanki jagód 
3 łyżki cukru pudru 
cukier puder (do posypania)

* szklanka 250 ml 



Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować i odstawić, aby zgęstniało. W międzyczasie przygotować farsz. 
Farsz: Wszystkie składniki farszu zmiksować blenderem na gładką masę. W miarę potrzeby dodać mniej lub więcej jogurtu i cukru.  
Na patelni (bez tłuszczu) usmażyć kolejno naleśniki. Wysmarować jagodowym twarogiem i zwinąć. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!  

Rady: Do ciasta na naleśniki można dodać świeżo startą skórkę z pomarańczy, cytryny lub limonki, dzięki temu naleśniki będą bardziej aromatyczne. 
Do farszu można dodać domowy cukier waniliowy lub miąższ z wanilii. 

9 komentarzy:

  1. wow wow wow coś wspaniałego i pięknego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one ładne:) jagody nadały pięknego koloru.

    OdpowiedzUsuń
  3. to nadzienie jest świetne - przepyszne naleśniki !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają baaaardzo apetycznie!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście z naleśników "na słodko" uwielbiam naleśniki z nadzieniem orzechowo-miodowo,rumowym, polane czekoladą, gorzką. Bardzo wydajne, bo podane na gorąco są strasznie sycące.Największy żąrłok jest w stanie zjeść 4 małe naleśniki. Wiesz, ja do ciasta nigdy nie daję mleka tylko wodę mineralną, a do ciasta na naleśniki "na ostro" daję zamiast wody - piwo. A kolejne naleśniki, które b. lubię to wegetariańskie wypełnione soczewicą przyrządzoną z curry.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada na prawde apetycznie! Az zglodnialem... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany ale to wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...