poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pełnoziarnisty chleb z automatu

Lubię zapach domowego pieczywa, bo ma w sobie coś magicznego. Przywidzi na myśl beztroskie chwile i skutecznie poprawia nastrój. Jest czymś prostym i smacznym zarazem. Dziś przepis na mój pierwszy chleb z automatu, który był wypadkową kilku przepisów znalezionych w książkach o wypieku chleba. Bardzo smaczny i sycący. Automat wygrałam w jednym z konkursów, ale do tej pory podchodziłam do niego z rezerwą. Teraz wreszcie odważyłam się go wypróbować. Jestem zadowolona z efektu i z pewnością skorzystam z niego ponownie. Do wypieku użyłam automatu do wypieku chleba Philips HD9020.
 

Składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej

320 ml wody (o temp. ok. 27 stopni)
40 g otrębów pszennych
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni


Do pojemnika w automacie wlać wodę, dodać olej, sól i cukier. Na wodę wysypać równomiernie mąkę, tak aby pokryła ją w całości. Na mąkę wysypać otręby. W roku pojemnika zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Ustawić program według zaleceń producenta. U mnie program 1 (waga 750 g, kolor skórki średni). W odpowiednim czasie dodać ziarna słonecznika i dyni. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z formy (ewentualnie wyciągnąć mieszadło) i wystudzić na metalowej kratce. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. oj ja też lubię kiedy w domu pachnie chlebkiem:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny, robiłam ostatnio też podobny szybko zniknął ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu chleb z automatu znika zanim zdąży ostygnąć. Dzieci szczególnie upodobały sobie chlebek na serku twarogowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce wyprobowac przepis, czy on nadaje sie na program tzw 'szybki'?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować na programie szybkim, ale chleb może mniej urosnąć. Ja wybieram raczej dłuższy czas pieczenia.

      Usuń
  5. chlebek za każdym razem wychodzi przepyszny! rodzinie też smakował:-) przepis zapisałam w ulubionych, do często korzystania. dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek przepyszny. Ja posypałam jeszcze na wierzchu sezamem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie robię, dam znać jak wyszedł. Jedynie podmienić am 1005sw mąki pszennej pelnoziarnistej na chlebowej, a drozdze mam świeże.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...