Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Na gorąco i na zimno, z dodatkami i solo. Dziś na śniadanie zrobiłam pyszną pastę z wędzonego łososia z koperkiem i skórką z cytryny. Było pysznie! Pasty kanapkowe mogłabym jeść codziennie, oczywiście tylko takie przygotowane samodzielnie. Jeśli i Wy przepadacie za takimi dodatkami do pieczywa zachęcam do przeglądnięcia pozostałych moich propozycji na pasty do kanapek, które najdziecie w kategorii pasty, sosy, dipy.
Składniki:
100 g wędzonego łososia
200 g serka naturalnego śmietankowego
3 łyżki posiekanego koperku
1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki śmietany 30 %
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Dodać posiekanego wędzonego łososia, koperek i doprawić pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
Rady: Koperek można zastąpić innymi ulubionymi ziołami: szczypiorkiem, miętą lub pietruszką.
W lżejszej wersji kremówkę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Pastę można wykorzystać także w formie przekąski, podaną na krakersach lub małych sucharkach.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty :) a że i łosoś wędzony to jedno z moich ulubionych dodatków to często taka na śniadanie ląduje! Tylko czasu na zdjęcia brak, bo za szybko znika :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia!
ależ apetyczne kanapeczki :) mogę prosić takie na kolacje?
OdpowiedzUsuń:) Bardzo proszę ;)
Usuńja też uwielbiam łososia w każdej postaci !!! ale chyba pasty z łososiem nie jadłam. Muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńWszystkim pastę gorąco polecam, doskonale się komponuje ze świeżym pieczywem własnej roboty. Mniam! :)
OdpowiedzUsuń