1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml jogurtu naturalnego 0%
1 duże jajko
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
1/2 łyżeczki soli
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane, siemię, sezam i otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajko roztrzepać z miodem i jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić. Smacznego!
Rady: Zamiast żurawiny do ciasta można dodać rodzynki.
Aby wzbogacić smak ciasta można dodać do niego ulubione dodatki: zmielone orzechy, startą skórkę pomarańczową, kokos, ziarna słonecznika itp.
Cukier biały można zastąpić jasnym cukrem brązowym.
Płatki owsiane można zastąpić płatkami jęczmiennymi lub żytnimi.
Świetny przepis na wiosnę, kiedy to każdy chce zgubić kilka kilogramów, a ciężko zrezygnować z czegoś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńpycha, samo zdrowie - uwielbiam takie przepisy ;)
OdpowiedzUsuńwygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńoj to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo kuszące!!!
OdpowiedzUsuńzapisuje do zrobienia:D
OdpowiedzUsuńrewelacja, akurat jestem na diecie i takie ciasto by mi się przydało:)
OdpowiedzUsuńjuż widzę,że będzie pyszne...wypróbuje na niedzielę!!!
OdpowiedzUsuńMniam mniam - same dobroci :)
OdpowiedzUsuńciasto nie musi być megakaloryczne i dobrze, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa ciągle jestem na diecie :-) ale takiej swojej, jem wszystko i dobrze się czuję. A to ciasto tak mnie kusi, że na pewno wypróbuję, planuję dodać do niego jeszcze drobno posiekane orzechy włoskie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis - ciasto jest dosyć ciężkie, ale smaczne i bardzo sycące (pewnie na ogromną zawartość błonnika). Jeden kawałek może z powodzeniem zastąpić śniadanie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZgodzę się z Tobą całkowicie. To ciasto potrafi porządnie zasycić :)
Usuńdobre na pewno, ale z maka i cukrem to raczej niezbyt dietetyczne..
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie takiego kawałka. Wszystko jest dla ludzi. Byle z umiarem.
UsuńWłaśnie się piecze :) Już nie mogę się doczekać tak pachnie w całym domu!!!
OdpowiedzUsuńzajefajne ciasto, robilam w sobote, wyszlo superanckie, zamiast maki pszennej dala make orkiszowa, dalam pestki dyni, morele suszone, sliwki suszone i co tam jeszcze bylo. Szykuje sie na wytrawna wersje tego ciasta z suszonymi pomidorami oliwkami i jakimis ziolami........
OdpowiedzUsuńa jaki rozmiar formy jest najlepszy do tej ilości składników? proszę o odpowiedź, pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńJa piekłam to ciasto w tortownicy 23 cm.
UsuńSiemię lniane mielone czy w ziarenka?
OdpowiedzUsuńNależy dodać siemię lniane w ziarnach.
Usuń