czwartek, 14 marca 2013

Zdrowe ciasto owsiane bez tłuszczu. Słodko...także na diecie.

Uwielbiam płatki owsiane pod każdą postacią. Idealnie smakują w domowej granoli, jako pożywne śniadanie, w ciastkach pełnoziarnistych, a także w cieście. To ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby będące na diecie. Ciasto jest "gruboziarniste", dzięki temu bardzo sycące ale i zdrowe. Przepis wyjściowy znalazłam w książce "Zdrowie na talerzu", trochę go zmodyfikowałam, zmniejszając m.in. ilość miodu. Jeśli lubicie tego typu wypieki, gorąco polecam. Uwaga! To ciasto uzależnia ;)
 

Składniki:
1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml jogurtu naturalnego 0%
1 duże jajko
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
1/2 łyżeczki soli


Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane, siemię, sezam i otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajko roztrzepać z  miodem i jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić. Smacznego!

Rady: Zamiast żurawiny do ciasta można dodać rodzynki.
Aby wzbogacić smak ciasta można dodać do niego ulubione dodatki: zmielone orzechy, startą skórkę pomarańczową, kokos, ziarna słonecznika itp.
Cukier biały można zastąpić jasnym cukrem brązowym.
Płatki owsiane można zastąpić płatkami jęczmiennymi lub żytnimi. 

21 komentarzy:

  1. Świetny przepis na wiosnę, kiedy to każdy chce zgubić kilka kilogramów, a ciężko zrezygnować z czegoś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, samo zdrowie - uwielbiam takie przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, akurat jestem na diecie i takie ciasto by mi się przydało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już widzę,że będzie pyszne...wypróbuje na niedzielę!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto nie musi być megakaloryczne i dobrze, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ciągle jestem na diecie :-) ale takiej swojej, jem wszystko i dobrze się czuję. A to ciasto tak mnie kusi, że na pewno wypróbuję, planuję dodać do niego jeszcze drobno posiekane orzechy włoskie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam przepis - ciasto jest dosyć ciężkie, ale smaczne i bardzo sycące (pewnie na ogromną zawartość błonnika). Jeden kawałek może z powodzeniem zastąpić śniadanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodzę się z Tobą całkowicie. To ciasto potrafi porządnie zasycić :)

      Usuń
  8. dobre na pewno, ale z maka i cukrem to raczej niezbyt dietetyczne..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie takiego kawałka. Wszystko jest dla ludzi. Byle z umiarem.

      Usuń
  9. Właśnie się piecze :) Już nie mogę się doczekać tak pachnie w całym domu!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. zajefajne ciasto, robilam w sobote, wyszlo superanckie, zamiast maki pszennej dala make orkiszowa, dalam pestki dyni, morele suszone, sliwki suszone i co tam jeszcze bylo. Szykuje sie na wytrawna wersje tego ciasta z suszonymi pomidorami oliwkami i jakimis ziolami........

    OdpowiedzUsuń
  11. a jaki rozmiar formy jest najlepszy do tej ilości składników? proszę o odpowiedź, pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam to ciasto w tortownicy 23 cm.

      Usuń
  12. Siemię lniane mielone czy w ziarenka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy dodać siemię lniane w ziarnach.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...