Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych słodkości i oczywiście babek. Babka piaskowa to jedna z moich ulubionych. Jest krucha i wilgotna, co sprawia, że rozpływa się w ustach. Można polać ją lukrem i dowolnie udekorować lub po prostu posypać cukrem pudrem. W każdym wydaniu smakować będzie wyśmienicie. Jeśli chcecie upiec mini babeczki do koszyczka polecam ten właśnie przepis. A dla tych, którzy wolą babki "w kolorze" polecam moje sprawdzone przepisy na babkę tulipana i babkę marmurkową.
Składniki:
5 dużych jajek
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 g margaryny
170 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem królewskim lub cukrem pudrem.
Wygląda przesmakowicie, mam zamiar ją wypróbować w te święta:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, ta babka jest naprawdę pyszna.
UsuńJa rowniez. Pierwsza babka, ktora wyszla mi bez zakalca ;) Naprawde rewelacyjna (!)
UsuńOj idealna babka... idealna na święta :)
OdpowiedzUsuńNa święta i na każdą inną porę również :) Polecam.
UsuńSame baby do okola :) Twoja piękna:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie i pozdrawiam :*
Baby...ach te baby ;) Dziękuję za zaproszenie :)
Usuńślicznie wygląda, ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
UsuńOlu nie wiem jak Ty to robisz, ale nawet na zdjęciach widać, że ta babka jest pyszna i rozpływające się w ustach :)
OdpowiedzUsuńAgata, niestety nie mam możliwości poczęstowania każdego z Was kawałkiem, więc staram się jak mogę, żeby na zdjęciach oddać smak danej potrawy...Ta babka taka właśnie jest - rozpływająca się w ustach i bardzo uzależniająca...;)
Usuńwygląda rewelacyjnie:) taka puszysta.. mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie:)
OdpowiedzUsuńa czym jest udekorowana
OdpowiedzUsuńTo lukier królewski z białka jajka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Wszystkie składniki należy porządnie ze sobą utrzeć. Ilość cukru pudru zależy od wagi 1 sztuki białka i gęstości jaką chcemy uzyskać. Jajeczka są kupne - to takie orzeszki w czekoladzie w cukrowej skorupce.
UsuńWygląda bardzo puszyście i bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńO rany..ślinka cieknie..pysznie wyglada..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńDzis mam zamiar ją upiec, ciekawe czy z kasią mi się upiecze :-)
OdpowiedzUsuńOOoo Pysznie wygląda ! :D
OdpowiedzUsuń