sobota, 9 marca 2013

Kopiec kreta

Podobno to ciasto kojarzy się z gotowcem z torebki. Nie wiem jak smakuje popularny kopiec z torebki, ale wiem jak smakuje prawdziwy domowy kopiec kreta :). Ten w mojej wersji jest mocno czekoladowy i nie za słodki. Dodatek śmietany nadaje ciastu lekkości, która cudownie równoważy cięższe ciasto czekoladowe. Całość dopełniają banany. Kopiec kreta to ciacho dla miłośników czekolady...

 
Składniki:
Ciasto:
100 g masła 82%
30 g gorzkiego kakao
130 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml mleka
225 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Bita śmietana:
330 ml śmietany kremówki 
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
70 g czekolady gorzkiej (u mnie 70 %) 
Dodatkowo:
4 duże banany
3 łyżki soku z cytryny  



W rondlu rozpuścić masło z mlekiem, kakao, cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do przestudzenia. Mąkę z proszkiem, sodą i solą przesiać. Żółtka oddzielić do białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z ekstraktem z wanilii. Dodać przestudzoną "polewę" z kakao, masłem, mlekiem i cukrami. Zmiksować. Dodawać po łyżce mąki i miksować. Ubitą masę delikatnie połączyć z białkami. Dno formy o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy wysmarować masłem i wysypać kakao. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10-15 minut, aby nie opadło. Ciasto wyjąć i przestudzić. Wyciąć nożem okrąg na około 1,5 cm wgłąb, pozostawiając 1 cm rant od brzegu ciasta. Za pomocą łyżki wydrążyć ciasto. Przełożyć do miski i pokruszyć drobno. 
Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć nimi wydrążoną powierzchnię ciasta. 
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać posiekaną na drobno gorzką czekoladę. Wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na banany formując "górkę". Bitą śmietanę obsypać pokruszonym ciastem i delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. ubóstwiam kopiec kreta, kupny miałam okazję jeść i smakował strasznie chemią...nie ma to jak domowy kopczyk kreta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym cieście z torebki będzie czuć chemię, bez względu na firmę...a domowe ciasto kryje w sobie prawdziwy smak i pachnie dobrej jakości składnikami :)

      Usuń
  2. wygląda zabójczo, o niebo lepiej, niż ten z paczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak wygląda kopiec kreta z torebki, ale słyszałam, że wiele osób sięga po gotowce, bo zrobienie ciacha samodzielnie wydaje się skomplikowane...A przecież to jest takie proste... :)

      Usuń
  3. nie mam zaufania do ciast z torebki. myślisz, że smakują jak te domowe?
    Twój kopiec wygląda niesamowicie. Podoba mi się pierwsze zdjęcie :) bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak smakują ciasta z torebki, bo ich po prostu nie robię. Jestem przeciwniczką chemii w jedzeniu. Wychodzę z założenia, że jeśli coś mogę zrobić sama to po co mam korzystać z jakichkolwiek gotowców? Często szybciej można przygotować coś samemu, a smak z pewnością jest o niebo lepszy :)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie, nigdy nie jadłam ani gotowego z torebki, ani domowego, muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedawno też robiłam :) Wygląda wspaniale, aż zatęskniłam za tym smakiem!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja go robię ze zwykłego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z torebki najgorszy nie jest tylko jak dla mnie za słodki:) jakoś nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić go w domu:) bardzo fajnie wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kopca, ale zawsze robiłam z torebki. Chyba czas spróbować własnych sił z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada cudownie! Musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...