piątek, 15 marca 2013

Kapuśniak na wędzonce

Kapuśniak znany jest pod wieloma nazwami. Jedni nazywają go parzybrodą inni zarzucają...u mnie zawsze nazywany był po prostu kapuśniakiem. Koniecznie na kapuście kiszonej i z mocno wyczuwalnym aromatem wędzonki. Nie gotuję go często, bo wolę zupy w lżejszym wydaniu, ale od czasu do czasu, ku uciesze męża, przygotuję duży gar domowego kapuśniaku...


Składniki:
1/2 kg wędzonych kości ze schabu
500 g chudej mocno wędzonej kiełbasy
500 g kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 kawałka pora
1 średnia cebula
5 średnich ziemniaków
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1/4 łyżeczki mielonego kminku
sól (u mnie morska)
świeżo zmielony czarny pieprz 



Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować), przepłukać i posiekać drobno. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić z obu stron na suchej patelni. Wędzone kości zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu. Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę opiec nad gazem. Pora pokroić na plasterki i posiekać drobno. Czosnek obrać i rozgnieść dłonią. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa oraz czosnek dodać do wędzonego wywaru. Gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę oraz miękką i odcedzoną kapustę. Gotować na wolnym ogniu. Dodać koncentrat, kminek, majeranek sól i sporo pieprzu. Wyjąć wędzone kości i obrać z nich mięso. Kawałki mięsa dodać do kapuśniaku. Jeśli kapuśniak jest za mało kwaśny dodać odciśnięty wcześniej sok z kapusty. Kapuśniak podawać gorący z kromką świeżego pieczywa. Smacznego! 

Rada: Kapuśniak można także ugotować na żeberkach (surowych lub wędzonych) i dodać podpieczony wędzony boczek, ale trzeba pamiętać, że będzie wtedy bardziej tłusty. 
Aby kapuśniak nabrał intensywnego kolory i głębszego aromatu można dodać do niego namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby, wraz z wodą w której się moczyły. 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No taki kapuściaczek to smak dzieciństwa :) Ale się rozmarzyłam.

      Usuń
  2. smacznie i konkretnie:) bardzo lubię kapuśniak zwłaszcza mojej mamy:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. achhh jak pysznie wygląda:) w sam raz na rozgrzanie przy dzisiejszej pogodzie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadłam swojskiego kapuśniaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kapuśniak na wędzonce! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki kapuśniak uwielbiam! Musi mocno pachnieć wędzonką, z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Do tego tylko kromka chleba z masłem i można zajadać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś zrobiłam i potwierdzam - pycha!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...