sobota, 2 marca 2013

Chatka - ciasto bez pieczenia

To ciasto, choć funkcjonuje pod wieloma nazwami (chatka Puchatka, chatka baby jagi, psia buda) prawie zawsze przygotowywane jest w ten sam sposób. Smak tego ciasta poznałam dzięki mojej teściowej, która robi je bardzo często. Przepis jednak jest przeze mnie nieznacznie zmieniony. Swój wyjątkowy smak chatka zawdzięcza maślanym herbatnikom oraz serowi, który mielony jest własnoręcznie. Całość podkreśla dodatek ekstraktu z wanilii, który można także zastąpić domowym cukrem waniliowym. To ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby herbatniki zdążyły zmięknąć, a ciasto dobrze się kroiło. Chatka to ciasto, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, więc spodoba się tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia. 




Składniki:
36 sztuk maślanych herbatników 
150 g masła 82%
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
500 g sera twarogowego półtłustego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie możecie dać mleczną)
kilka łyżek mleka
1/2 łyżka masła 
Dodatkowo:
wiórki kokosowe (do posypania) 




Herbatniki wyłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk, jeden koło drugiego. Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie, lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać po łyżce sera cały czas ubijając. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na herbatnikach wysmarować jasną masę i przykryć kolejną warstwą herbatników w ten sam sposób (3 rzędy po 6 sztuk). Na warstwę herbatników wyłożyć masę z kakao. Pierwszy i trzeci rząd herbatników złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Rady: W środek chatki można włożyć pokrojone truskawki lub paski zastygniętej galaretki. 
Chatka zachowa właściwy kształt jeśli ser będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Te gotowe już zmielone z reguły są bardzo rzadkie. Polecam więc użyć twarogu zmielonego samodzielnie lub sprawdzonego, gotowego ale gęstego sera mielonego. 



13 komentarzy:

  1. kolejny pyszny przepis... moze zrobie jak kupie dziś twaróg?...kusisz niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zanadrzu mam jeszcze kilka ciast, więc niebawem kolejne smakowitości. Polecam chatkę - zrób koniecznie :)

      Usuń
  2. Fajnie wygląda, muszę zrobić taką chatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto zawsze mnie zachwyca, ale wygląda na tak trudne do zrobienia, że mimo iż mnie korci, boję się za nie wziąć;) cudne jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka ciasto jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu - właściwie nie ma prawa się nie udać. Jest jednym z ekspresowych ciast i w dodatku bez pieczenia. Jednak póki nie zrobisz nie przekonasz się o tym. Więc zachęcam Cię gorąco :)

      Usuń
  4. raz robiłam ale nie wyszła tak idealnie jak twoja.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda:) już kiedyś widziałam taką chatkę chyba w końcu zrobię sobie taką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam parę razy, ale nigdy nie wyszło mi tak ładne i równe :) Ślicznie wygląda ta Twoja chatka!

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię ciasta bez pieczenia, więc chatkę zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. gdy byłem młody-dinozaury jeszcze wtedy po świecie biegały- to ciasto nazywało się "psia buda" i też było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Też był u mnie ostatnio, pod nazwą domek po prostu. Uwielbiam go całą sobą !

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja żona inaczej układa herbatniki pierwsza warstwa tak jak u ciebie a druga wzdłuż lepiej się zamyka i lepiej wygląda

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...