Składniki:
5 jajek
250 g margaryny
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
100 ml oleju
1 kisiel żurawinowy lub wiśniowy
2 łyżki kakao
4 łyżki maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżeczka margaryny
1 łyżka bułki tartej
Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodawać po 2-3 łyżki mąki z proszkiem, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny do suchego patyczka.
Robiłam taką babkę na samych białkach, ale ten przepis też na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPiękna Baba ! :)
OdpowiedzUsuńIdealny!!! Mi nigdy taki nie wychodzi...
OdpowiedzUsuńAle fajna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowna!
OdpowiedzUsuńJaka cudowna babeczka :))))
OdpowiedzUsuńCiekawa zawsze byłam jak to zrobić by powstał taki tulipan, a to takie prościutkie :)
Myślę tylko czy jakąś częśc tłuszczu można zastąpić np śmietaną/ jogurtem, lub pominąć??? pytam bo mój brzuszek niekoniecznie radzi sobie z cięższymi ciachami ;/
Myślę, że możesz zmniejszyć ilość margaryny do np. 150 g i babka nie powinna stracić na smaku.
Usuńwoowwww ale boska!:)
OdpowiedzUsuńpiękna! serio jeden pasek nacięcia nożem i wychodzi taki piękny tulipan? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olu za odpowiedź ;) musze spróbować ją troszkę odchudzić, bo jest kusząca......
OdpowiedzUsuńNareszcie wiem dlaczego mi nie wychodził tulipek. Trzeba noża. Jutro upiekę z przecinaniem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUpiekłam babkę, i mimo, że nie wyszedł mi tak piękny tulipan jak u Ciebie, to babka jest bardzo dobra i atrakcyjna ;) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń