1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
200 g sera żółtego (np. gouda)
150 g szynki konserwowej
Sos:
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Składniki sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i schować na około 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra-dół). Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
chciałam takie podobne zrobić na wczoraj, ale nie było w sklepie ciasta francuskiego, a było za późno robić samej \/_\/
OdpowiedzUsuńWitam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana ;-)
robię podobne - dodaję jeszcze do nich pieczarki podsmażone z cebulką:) są pyszne - wczoraj wraz z nuggetsami były hitem imprezy:D
OdpowiedzUsuńśliczniusie są :) fajna przekąska ;)
OdpowiedzUsuńślimaki francuskie zawsze i wszędzie:D
OdpowiedzUsuńu mnie też były ;) mniam! uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dzisiaj na śniadanie. Gorące ślimaczki i do tego herbata z cytryną, mmmm :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńMi niestety nie wyszły za dobrze, ale dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem :) Ten blog jest super, na pewno skorzystam z wielu przepisów. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJuż drugi raz upiekłam:) Robią furorę wśród gości! A trafiłam tu przez przypadek. Na pewno jeszcze skorzystam z przepisów:)
OdpowiedzUsuńmega przepis,warto wypróbować.wszyscy zachwalali.
OdpowiedzUsuńTEŻ MAM ZAMIAR TO ZROBIC
OdpowiedzUsuń