środa, 30 stycznia 2013

Pęczetto z zielonymi warzywami

To jedno z pyszniejszych dań, jakie ostatnio jadłam. Smakowite połączenie kaszy z zielonymi warzywami to strzał w dziesiątkę. Pęczetto czyli takie risotto z kaszy pęczak, powstało z tego co miałam pod ręką. O tej porze roku brakuje smacznych, świeżych warzyw, ale z powodzeniem można użyć mrożonych. Powtórka będzie niebawem, bo mąż wciął 3/4 patelni ;)


Składniki:
200 g kaszy pęczak
1 średnia cebula
1/4 pora
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr buliony drobiowego
300 g piersi z kurczaka
1/2 brokuła
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki bobu
100 g zielonej fasolki szparagowej
3/4 szklanki świeżego szpinaku 
1/2 łyżki posiekanego lubczyku
świeżo zmielony czarny pieprz




Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Wrzucić pokrojonego drobno pora oraz posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać kaszę i wymieszać. Smażyć do czasy, aż kasza zrobi się szklista. Wlać chochelkę bulionu i dusić do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Podlewać stopniowo bulionu. Brokuła podzielić na różyczki. Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki. Warzywa razem z bobem ugotować na półtwardo w parowarze lub na parze. Bób obrać ze skórki. Pierś z kurczaka pokroić na paski. Kiedy kasza wchłonie 3/4 bulionu, wrzucić pierś z kurczaka oraz pokrojony seler naciowy. Dusić do miękkości. Podlać pozostałym bulionem i dodać ugotowane warzywa oraz świeży szpinak. Całość dusić jeszcze około 5 minut. Posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące.

2 komentarze:

  1. pyszne to pęczetto! (kocham tę nazwę!!!) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe:D bardzo chwytliwa nazwa :)
    i apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...