Ostatnio zachęcałam Was do zrobienia domowego cukru waniliowego. Dziś przepis na aromatyczny ekstrakt waniliowy. Ten sklepowy jest znacznie droższy niż samodzielne zrobiony. Do jego przygotowania wystarczy jedynie alkohol i świeże laski wanilii. Ekstrakt to świetny dodatek do aromatyzowania mas, musów, napojów i wszelkich słodkości. Wystarczy zaledwie odrobina, aby nadać swoim deserom odpowiedniej "mocy" :)
Składniki:
200 ml wódki (lub rumu czy brandy - jeśli chcecie uzyskać ekstrakt bardziej słodki)
3 duże laski wanilii (18-20 cm)
butelka lub słoik z zakrętką
Laski wanilii przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Nie wydrążać miąższu. Włożyć do butelki. Zalać alkoholem. Laski wanilii powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu (można wcześniej przeciąć je na pół). Zatkać korkiem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.
Rady:
* jeśli zostaną Wam puste strąki wanilii możecie dodać je do ekstraktu celem wzmocnienia aromatu
* kiedy zużyjecie część ekstraktu możecie ponownie dolać alkoholu i odczekać 2 tygodnie, aż nabierze aromatu
* ekstrakt najlepiej dodawać do deserów i kremów na zimno. W wysokiej temperaturze cały aromat wanilii wyparuje wraz z alkoholem
* ekstrakt możecie przechowywać nawet kilka lat
Ale to musi być przepyszne. Najlepsza jest yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)
OdpowiedzUsuńzabieram się za ten ekstrakt i zabieram, a wciąż nie udało mi się go zrobić! musi być niesamowity! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! zrobiłam dziś buleczki świanki,. pycha :) tyle że świnki nam nie wyszły:)) ps bułeczki miodowe zrobiły furure!! :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam swoj wlasny! To jest naprawde coś świetnego :-)
OdpowiedzUsuńW ciemnym szkle poiwnien byc trzymany :)
OdpowiedzUsuńEkstrakt przechowuję w szafce, więc słońce nie dociera ;)
UsuńSzkoda że z alkoholem :/
OdpowiedzUsuń