poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Grillowany karczek w marynacie musztardowej z kolendrą


Te grillowane steki z karczku swą kruchość zawdzięczają dodatkowi octu balsamicznego, a aromat nadają im bardzo aromatyczne ziarenka kolendry. Składniki marynaty skomponowałam w ten sposób, aby żaden z nich nie zagłuszał pozostałych, a jedynie podkreślał ich smak i aromat. Było bardzo smacznie! 






Składniki:
1,2 kg ładnego kawałka karczku
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy stołowej
1/2 łyżki pikantnego ketchupu
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżeczki tymianku
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
domowa wegeta (do smaku)

Wymyte, osuszone mięso dzielimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Delikatnie rozbijamy dłonią. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Przygotowaną marynatą nacieramy porządnie mięso, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Grillujemy do miękkości i zarumienienia. Podajemy gorące z dodatkiem lekkiej sałatki. Smacznego!

sobota, 28 kwietnia 2012

Grillowane drobiowe warkocze z boczkiem i szczypiorkiem

Obłędnie smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso z piersi kurczaka splecione z soczystymi i chrupiącymi paskami wędzonego boczki, to pomysł który zrodził się w mojej głowie wczoraj, a dziś gościła już na naszym stole. To propozycja dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia i...mają wprawę w splataniu warkoczy. Ja jej niestety nie mam, bo warkoczy nie splatałam chyba od czasu podstawówki (mam syna!). Ale co tam, choć niedoskonałe to ich smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Było przepysznie!




Składniki (na około 8 warkoczy):
1 duża podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka słodko-pikantnego sosu z chili
30 dag wędzonego boczku (w ładnym zwartym kawałku i raczej chudego)
szczypior z cebulki dymki


Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na jak najdłuższe paski. Zalewamy wymieszaną marynatą i ostawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Boczek kroimy na długie paski (mniej więcej długości pasków drobiowych). Miedzy dwa paski piersi wkładamy jeden pasek boczku i po dwa szczypiorki. Spinamy wszystko wykałaczkami i pleciemy ciasnego warkocza. Końcówkę spinamy dokładnie wykałaczkami. Przygotowane warkocze układamy na aluminiowej tacce i grillujemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu, najlepiej z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą z dressingiem. Smacznego! 




Grillowane pieczarki z masłem ziołowym i mozzarellą

Bardzo soczyste, aromatyczne i otulone białą puszystą czapeczką, takie właśnie są te pieczarki. Idealne jako przystawka na grilla, kiedy zaproszeni goście z niecierpliwością czekają na kolejne pyszne potrawy z rusztu.To również świetne danie dla wegetarian oraz dzieciaków, którym pieczarki w tym wydaniu z pewnością posmakują. 




Składniki:
10 średniej wielkości pieczarek
50 g dobrego masła 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka domowej vegety
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1 duża kula mozzarelli
listki świeżej bazylii (do dekoracji)
gałązki koperku (do dekoracji)




Pieczarkom odcinamy nóżki. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do każdej pieczarki wkładamy po około 1 łyżeczce masła. Przykrywamy plastrem mozzarelli i dekorujemy świeżą bazylią i koperkiem. Grillujemy na folii lub aluminiowej tacce do zarumienienia i stopienia się sera. Smacznego! 

Sałatka śniadaniowa, wiosenna. Tuńczyk na sałacie.

Pogoda od paru dni dopisuje. Z tego też względu dziś śniadanie na tarasie. A jeśli jest słońce i wiosna to musi być także pyszna wiosenna sałatka. Leniwe, sobotnie śniadanie konsumowane w blasku porannego słońca, to jest to, co uwielbiam...




Składniki:
2 garście mieszanki sałat z rukolą
1/4 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
5 pomidorków koktajlowych
1 jajko na twardo
szczypiorek
listki świeżej bazylii
świeżo zmielony ziołowy pieprz
sól (opcjonalnie - tuńczyk jest słony!)
1/2 łyżki oliwy z oliwek



Na talerzu układamy sałatę, pomidorki, odsączonego tuńczyka i pokrojone na ósemki jajko. Posypujemy szczypiorkiem i bazylią. Skrapiamy oliwą i doprawiamy. Smacznego! 


piątek, 27 kwietnia 2012

Zdrowe grillowanie. Dorsz w marynacie z imbirem i limonką

Dziś propozycja na bardzo aromatycznego i soczystego dorsza z grilla. Ryby z grilla są pyszne jednak wciąż traktowane po macoszemu. Z sezonu na sezon wciąż rekordy popularności biją grillowane kiełbaski, a co gorsza sklepowe steki w gotowych marynatach. Do przygotowania takiej ryby potrzeba naprawdę niewiele składników i zaledwie kilka chwil. Może warto w tę majówkę odmienić nieco grillowe menu i poeksperymentować?



Składniki:
2 świeże sprawione dorsze
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
1/2 pęczka posiekanego koperku
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka tymianku
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól gruboziarnista (do smaku)






Ryby myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Składniki marynaty ucieramy w moździerzu. Solimy i pieprzymy. Marynatą nacieramy rybę z zewnątrz i od wewnątrz. W środek wkładamy koperek. Zamarynowaną rybę odstawiamy na około 30 minut. Rybę zawijamy w folię lub pieczemy na aluminiowej tacce z obu stron do miękkości i zarumienienia. Smacznego! 



Śniadanie w 3 minuty i... energia na cały dzień!

Śniadanie to jak wiadomo najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno więc być pożywne i dostarczać organizmowi energii na kilka godzin. A jeśli przy tym będzie zdrowe, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu to zasługuje na miano śniadania po królewsku. Owsianka z otrębami, suszonymi śliwkami i cynamonem to jedno z tych połączeń, któremu nie mogę się oprzeć...Tak przygotowaną owsiankę możecie włożyć do słoika i zabrać do pracy. Nie wymaga podgrzewania, na zimno smakuje równie dobrze...



Składniki:
300 ml mleka (ja użyłam 0,5 %)
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki otrębów pszennych
3 suszone śliwki
2 łyżeczki rodzynek
1/2 łyżki ziaren słonecznika (lub posiekane orzechy włoskie)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu




Do kubka wlewamy mleko i podgrzewamy je przez około 1 minuty w mikrofalówce. Do mleka dosypujemy płatki i otręby. Mieszamy i podgrzewamy kolejną minutę (uwaga! może kipieć). Wyciągamy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Po czym zjadamy ze smakiem. Smacznego!


czwartek, 26 kwietnia 2012

Kto zjada ostatki...czyli nic się nie marnuje!

Przepis na tę tartę powstał w ułamku sekundy. Chwila namysłu, przegląd lodówki i już potrzebne składniki lądują na ladzie. Potem szybkie zagniatanie, siekanie i krojenie i po niecałej godzinie był gotowy obiad. Tarty to  tak zwane czyścicielki lodówki, a jako, że nigdy nie wyrzucam jedzenia, tarty są dla mnie świetnym pomysłem na wykorzystanie każdego okrawka zalegającego w lodówce.




















































Składniki (forma o średnicy ok. 28 cm)
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
120 g masła lub margaryny
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
30 ml wody
Nadzienie:
500 g brokuła
100 g pieczarek
1 średnia cebula
1/2 puszki groszku konserwowego
Sos:
2 duże jajka + 1 białko 
180 ml śmietany 18 %
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka bazylii
sól lub domowa vegeta (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
5 łyżek startego żółtego sera (np.gouda)





Mąkę siekamy z masłem lub margaryną, dodajemy żółtko i przyprawy oraz odrobinę wody i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chowamy na ok. 30 min. do zamrażalki (lub na 1 godzinę do lodówki). W międzyczasie gotujemy brokuła na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Cebulę siekamy drobno i rumienimy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle na bardzo dużym gazie do odparowania wody i uzyskania bursztynowego koloru. Groszek odsączamy z zalewy. Schłodzone ciasto wałkujemy w okrąg, przekładamy na formę dokładnie dociskając. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. (można też ciasto obciążyć ziarnami fasoli lub specjalnymi kulkami do pieczenia, położonymi na papierze do pieczenia, wtedy piec tartę przez 15 minut z obciążeniem i 5 min. bez ziaren). Po 20 minutach podpieczone ciasto wyciągnąć ułożyć na nim brokuła, pieczarki, cebulę i groszek i zalać roztrzepanym sosem z 3 łyżkami sera. Pozostałymi dwoma łyżkami sera posypać wierzch. Zapiekać jeszcze około 25-30 minut, do zarumienienia i ścięcia się sosu. Smacznego! 


poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Muffiny owsiane z czekoladą

Płatki owsiane staram się mieć zawsze w domu. Dlaczego? Bo uwielbiam owsiankę z otrębami, suszoną śliwką i orzechami włoskimi. Ale wbrew pozorom nie jest to jedynie składnik pożywnego śniadania, ale także świetny dodatek do pysznych, puszystych muffin z chrupiącą skórką. Jeśli do takich pachnących babeczek dorzucimy posiekaną czekoladę uzyskamy idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.



Składniki:
Suche:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (szklanka250 ml)
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre:
1 jajko (lub 2 małe)
80 ml oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

50 g gorzkiej czekolady



W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 min. do suchego patyczka. Smacznego! 

niedziela, 22 kwietnia 2012

Rolada ze schabu ze szpinakiem i serem

Szpinak to (obok sałat) mój numer jeden wśród zielonych listków, które najczęściej lądują na moim stole. Odpowiednio doprawiony czarnym pieprzem, czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej potrafi urzec nawet swych zagorzałych przeciwników. Jeśli go nie lubicie, bo kojarzy wam się jedynie z przykrymi kulinarnymi doznaniami z dzieciństwa, czym prędzej powinniście to zmienić. Idealnym sposobem na to jest przygotowanej tej pysznej rolady ze schabu.


Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
Farsz:
300 g szpinaku (może być mrożony)
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
1 łyżka oliwy z oliwek

wykałaczki lub sznurek



Umyty i osuszony schab rozkroić na około 1 cm płat o długości około 50 cm, delikatnie rozbić przez folię spożywczą. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zwinąć i wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smażyć. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić przez chwilę. Pod koniec duszenia dodać starty ser i wymieszać. Farsz przestudzić. Płat schabu wysmarować farszem i zwinąć bardzo ciasno formując zgrabny rulon. Końcówkę spiąć wykałaczkami na krzyż lub całość związać sznurkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut. Smacznego! 

sobota, 21 kwietnia 2012

Zupa serowa z ziołami

Bardzo smaczna i bardzo pożywana. Mega ekspresowa i tania. Ma wszystkie zalety i zaledwie jedną wadę...bardzo szybko znika z talerza i po jednej porcji, chciałoby się zjeść kolejną. Dzięki dodatkowi ziół zyskuje na aromacie i smaku.



Składniki:
300g serków topionych
100g dobrej kiełbasy
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
biały pieprz (do smaku)
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Dodatkowo:
grzanki z bułki lub groszek ptysiowy
starty żółty ser





Na oliwie podsmażamy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbaskę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewamy wodą, dodajemy roztarte w dłoniach zioła, ziele, liść i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki i (za pomocą trzepaczki) ciągle mieszając gotujemy, aż do rozpuszczenia serków. Posypujemy obficie zieloną pietruszką. Podajemy gorącą z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypaną żółtym serem i pietruszką.

piątek, 20 kwietnia 2012

Sałatka z kurczaka curry i fasoli

Lubicie soczystego i kruchego kurczaka w curry? A może bardziej przepadacie za słodką kukurydzą lub kremowym miąższem czerwonej fasoli? Teraz nie musicie wybierać co jest lepsze. Ta sałatka ma w sobie to wszystko...i znacznie więcej!



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu)
1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
1 torebka ryżu (100 g)
3 jajka na twardo
1 średnia czerwona papryka
3 łyżki majonezu
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego curry 



Pierś kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem curry. Studzimy. Ryż gotujemy na sypko. Jajka na twardo i czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy. Smacznego!



wtorek, 17 kwietnia 2012

Warstwowa sałatka z kuskusem i kurczakiem

Jednocześnie lekka i pożywna sałatka z kaszką kuskus, zasmakuje wielbicielom kasz, oraz tym, którzy preferują mięso. Kuskus dodaje sałatce delikatności, warzywa smaku, a mięso wyrazistości. Ta kombinacja składników tworzy bardzo ciekawą kompozycję smakową.



Składniki:
1/2 opakowania kaszki kuskus
1 duża pieczona pierś z kurczaka (lub udko)
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki groszku
1 mała cebula
1/2 jasnej części pora
4 łyżki startego żółtego sera (np. gouda)
sól (do smaku)
biały pieprz
majonez (opcjonalnie)




Kuskus wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą, posoloną wodą w proporcji 1:1, przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Pierś kroimy w grubą kostkę, cebulę i pora w drobną kostkę. Fasolę i groszek odsączamy z zalewy. W misce (lub szklankach) układamy warswami: kuskus, (opcjonalnie majonez) cebulę, groszek, kurczaka, kuskus, (majonez), fasolę, pora, kuskus, (majonez) i starty żółty ser. Warstwy przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego! 

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Jadalne miseczki serowe z sałatką

To propozycja idealna na imprezy, majówkę czy kinderbal. Miseczki serowe w całości zjadliwe, nie tylko ciekawie prezentują się na stole, ale także są fajnym rozwiązaniem...jeśli nie lubimy zmywać. Właściwie do ich przygotowania nie potrzeba dużo czasu. Jedynie wskazana jest odrobina cierpliwości, podczas ich stygnięcia. Z powodzeniem można przygotować je wcześniej, obwinąć w folię i schować do lodówki, a sałatkę nałożyć kilka chwil przed podaniem.


Składniki (na 4 miseczki):
150 g sera żółtego (ja użyłam edamskiego)
kilka liści sałaty lodowej
2 pomidory
1 mały ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki marynowanych perłowych cebulek
1 łyżka zielonych lub czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
szczypiorek
rzeżucha
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek



Ser ścieramy na dużych oczkach. Na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wysypujemy około 2-3 łyżki sera formując okrąg o średnicy około 10 centymetrów. Smażymy krótką chwilę do czasu, aż ser się stopi. Dużą płaską łopatką podważamy boki i przekładamy serowy krążek na postawioną do góry dnem szklankę. Formujemy dowolny kształt miseczki. Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Pomidory i rzodkiewkę kroimy w ósemki, ogórka w paski. Sałatę rwiemy na kawałki. Oliwki, cebuli i kapary odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy na plasterki. Tak przygotowaną sałatkę układamy w serowych miseczkach. Posypujemy szczypiorkiem, rzeżuchą. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Podajemy od razu. Smacznego! 

niedziela, 15 kwietnia 2012

Ciasto Shrek

W tym cieście nie tylko nazwa, ale i sam smak jest zaskakujący. Kiedy po raz pierwszy upiekłam to ciasto, osoby konsumujące za nic w świecie nie mogły zgadnąć jakie składniki kryje w sobie zielona masa. Do tego ciasta możecie wykorzystać inny kolor soku i galaretki, ale wtedy...wtedy z pewnością nie będzie to już shrek ;) 



Składniki
Biszkopt:
4 jajka
3/4 mąki pszennej tortowej
1/4 mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (szklanka 250 ml)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Zielona masa:
900 ml zielonego soku (u mnie Pysio)
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek typu delicje
2 galaretki agrestowe (na wierzch)
Masa z kremówki:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
2 galaretki agrestowe




Białka ubić dodając powoli cukier. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach. Przesiane mąki z proszkiem delikatnie wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę i upiec w 180 stopniach przez około 30 minut do suchego patyczka. Zielona masa: Na soku ugotować budynie i ewentualnie dosłodzić. Wystudzić. Zieloną masę wyłożyć na biszkopt. Na masę poukładać delicje. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić stopniowo dolewając galaretki. Ubitą kremówkę ułożyć na delicjach. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do zastygnięcia. Smacznego! 


Kurczak w marynacie pomarańczowej z chili

Rozpływające się w ustach połączenie mięsa i słodkich, soczystych pomarańczy to bardzo smaczna propozycja na rodzinny obiad. Sok i skórka z pomarańczy sprawiają, że mięso jest obłędnie soczyste i aromatyczne. Dodatek chili z kolei, dodaje daniu pożądanej pikanterii. Marynata ta nadaje się świetnie do kurczaka,indyka, a jeśli chili zastąpicie majerankiem, również do kaczki. Idealna do dań z grilla. Spróbujecie, a jestem pewna, że nie pożałujecie. 



Składniki:
3 udka z kurczaka 
Marynata:
2 duże pomarańcze
1/2 łyżki posiekanej papryczki chili (lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej chili)
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki 5 smaków chińskich
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól (według uznania)
świeżo mielony czarny pieprz




Udka (kurczaka) myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok (razem z miąższem). Drugą pomarańczę kroimy w plastry. Z soku i skórki pomarańczy, chili, oliwy oraz przypraw sporządzamy marynatę. Marynatą nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc). Tak przygotowanego kurczaka, obkładamy plastrami pomarańczy, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie polewamy kurczaka resztą marynaty. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez około 50 minut. Smacznego! 




sobota, 14 kwietnia 2012

Jabłkowe zęby w cieście

Jeśli szukacie fajnego przepisu na jabłka zapiekane w cieście dobrze trafiliście. Te uśmiechnięte buźki smakują wybornie zarówno zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jak i na następny dzień. Robi się je stosunkowo szybko, a efekt jest naprawdę zadowalający. Ważne, by jabłka były z gatunku tych twardych i mniej soczystych, dzięki temu podczas zapiekania nie rozpadną się i pozostaną zwarte. 



Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g białego sera półtłustego
250 g masła 
150 g cukru pudru
5 dużych jabłek 
sok z 1/2 soku z cytryny
cynamon


Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy twaróg i cukier puder. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Po zewnętrznej stronie jabłka nacinamy w kratkę imitującą zęby i wszystkie buźki skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm i szklanką wycinamy koła, każde koło posypać cynamonem. W koło wkładamy ósemkę jabłka zębami do przodu. Dobrze naciągamy ciasto na przód formując wargi. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego! 

piątek, 13 kwietnia 2012

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Pomimo ciągłych wahań pogody mogę śmiało powiedzieć, że wiosna już do nas zawitała. A jak jest wiosna to są i nowalijki i musi być pyszna wiosenna botwinka. To moja wersja tej lekkiej, aromatycznej zupy. Jeśli dodamy do niej jajko i ziemniaki spokojnie może być jedynym pożywnym posiłkiem obiadowym. 


Składniki:
1 pęczek botwinki 
2 marchewki
1 mała pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1/4 pora
5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 listków lubczyku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku 
3 ziarna czarnego pieprzu
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (do smaku)
Dodatkowo:
jajka na twardo
jogurt naturalny


Botwinkę przepłukujemy, obieramy i kroimy drobno. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Seler naciowy kroimy w kostkę. Warzywa i botwinkę zalewamy wodą. Dodajemy ziele, liście, obrany i rozgnieciony dłonią czosnek, ziarna pieprzu, natkę, lubczyk i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę zakwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem i posypujemy majerankiem. Podajemy z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i jogurtem naturalnym. Smacznego!

Bułki domowe z lodówki

Kiedy po raz pierwszy upiekłam te bułki nie mogłam wyjść z podziwu. Ich smak przypomina ten znany z dzieciństwa, kiedy piekarnie piekły prawdziwe pieczywo. Dziś na sklepowych półkach z pieczywem znajdziecie w większości watowate "dmuchańce", a co gorsza imitacje zdrowia w postaci ciemnego pieczywa barwionego w rzeczywistości karmelem. Te bułki piekę naprzemiennie z moim chlebem na maślance. Przepis znalazłam na stronie Wielkie Żarcie, a jego autorem jest Mońcia. Zaletą tych bułeczek jest to, że ciasto można przygotować np. wieczorem i upiec kolejnego dnia na śniadanie. Właściwie najlepiej smakują z dodatkiem prawdziwego masła. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. 




Składniki:
470 g mąki pszennej (lub mąki pełnoziarnistej)
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka (250 ml) wody
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
Do posypania: ziarna słonecznika, sezam, mak 


Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, wodę i drożdże. Solimy i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć i wstawić do lodówki (tak, do lodówki!) na całą noc lub cały dzień. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie podwajając swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować rzucając energicznie na stolnicę. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej olejem blaszce w znacznych odstępach. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami. Pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wstawić do nagrzanego do 225 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 17-20 minut.


poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Galareta drobiowa z dodatkami

Dodatki do galarety drobiowej mogą być różne. Fajnie sprawdza się kukurydza, zielone i czarne oliwki czy świeża czerwona papryka. Jednak ja najbardziej lubię, tą, która ma w sobie jajko, zielony groszek i marchewkę oraz mały zielony akcent w postaci listka natki pietruszki.




Składniki:
2 duże udka
2 małe marchewki
2 jajka na twardo
kilka listków natki pietruszki
3 łyżki groszku konserwowy
sól lub domowa jarzynka 
5 ziaren czarnego pieprzu
3/4 opakowania (50 g) żelatyny  
1 litr rosołu




Udka zalewamy wodą, mocno doprawiamy jarzynką lub solą i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy obrane marchewki. Przestudzone udka obieramy ze skóry i oddzielamy od kości, a mięso kroimy w drobną kostkę. Jajka na twardo i marchew kroimy na plasterki. W małych pojemnikach lub kubkach układamy: natkę pietruszki, plasterek jajka, marchew, trochę groszku i mięso. W gorącym przecedzonym przez sito rosole rozpuszczamy żelatynę. Lekko przestudzonym wywarem zalewamy mięso z dodatkami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.




  

niedziela, 8 kwietnia 2012

Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

Bez wątpienia mogę stwierdzić, że to ciasto, które zawdzięcza swą nazwę znanym batonikom, jest jednym z najpyszniejszych jakie robiłam. Puszysta bita śmietana przełamana kruchością gorzkiej czekolady i słodyczą masy krówkowej tworzą idealne połączenie. Smaki poszczególnych warstw wspaniale się uzupełniają tworząc prawdziwą rozkosz dla podniebienia. 


Składniki:
2 paczki (500 g) maślanych herbatników 
1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
Masa 1:
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
250 g masła (82% tłuszczu)
Masa 2:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 śmietan fixy
1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo: 1/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady



Blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ubijamy na puszysto i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masą smarujemy warstwę herbatników i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix, cały czas ubijając. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami startej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...