czwartek, 29 marca 2012

Aromatyczna domowa jarzynka

W wielu moich przepisach pojawia się w składnikach domowa jarzynka czy też vegeta. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i odmierzyć wskazane proporcje. Sklepowe jarzynki zawierają całe mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku i słynny glutaminian sodu. Jarzynka przygotowana w domowy sposób jest czysta od chemii i bardzo wydajna, a smak przyprawionych nią potraw jest bardzo intensywny. Możecie używać ją do zup, sosów, dań mięsnych i sałatek.




Składniki:
4 łyżki suszonej włoszczyzny (marchew, 1/2 pietruszki, 1/4 selera, kawałek pora)
1 łyżka gruboziarnistej soli
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy




Przygotowanie domowej suszonej włoszczyzny: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pora kroimy w plasterki a potem siekamy. Warzywa mieszamy i suszymy w suszarce do grzybów lub w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 60 stopni. Do 4 łyżek ususzonych jarzyn dodajemy resztę składników i rozdrabniamy w mikserze lub ucieramy w moździerzu. Przygotowaną jarzynkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego! 



wtorek, 27 marca 2012

Szaszłyki warzywno-mięsne

Sezon grillowy co prawda jeszcze się nie rozpoczął, ale naszła mnie ochota na szaszłyki, które robię dość często. Takie szaszłyki świetnie sprawdzają się na ekspresowy obiad, na spotkanie ze znajomymi czy rodziną przy grillu. W okresie jesienno-zimowym nie musicie rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy zamarynowane składniki upiec w piekarniku z funkcją grilla lub usmażyć na grillowej patelni. Smakują równie wybornie. Składniki możecie dowolnie komponować, w zależności od tego co lubicie i co macie pod ręką. Oprócz poniższych składników możecie nadziać na patyczki kawałki bakłażana, pomidorki koktajlowe, różne kolory papryk czy też ananasa, suszone śliwki oraz piersi z kurczaka i wieprzowinę. Jedzcie na zdrowie! 




Składniki:
2 duże papryki
25 dag pieczarek
2 czerwone cebule
1 cebula zwykła
1/2 kg dobrej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
1 młoda cukinia
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oregano (w sezonie świeżego)
1 łyżeczka tymianku (w sezonie świeżego)
2 ząbki czosnku
sól lub domowa vegeta (według upodobań)
ziele angielskie
liść laurowy 

patyczki do szaszłyków



Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki lub piórka, pieczarkom odcinamy ogonki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce!) do zrumienienia lub w piekarniku w 170 stopniach na funkcji grill z termoobiegiem przez 30-40 minut. Smacznego!




niedziela, 25 marca 2012

Pieczeń cielęca w maśle ziołowym

Cielęcina to jedno ze smaczniejszych mięs. Idealnie komponuje się z mieszanką aromatycznych ziół oraz masła, które wyostrza jej delikatność i kruchość. Cielęcina nie jest niestety powszechnym mięsem na polskich stołach. Warto jednak zakupić ładną sztukę mięsa i przyrządzić ją w ten właśnie sposób. Choćby dlatego, aby odmienić codzienny jadłospis i dodać niedzielnemu obiadowi zupełnie nowego smaku. Pieczeń cielęca świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami z koperkiem i lekką sałatą z dressingiem.


Składniki:
1-1,2 kg cielęciny na pieczeń
2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka tymianku
1 łyżka estragonu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
świeżo zmielony czarny pieprz (według uznania)
sól lub domowa vegeta (według uznania)


Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone masło dokładnie ucieramy w moździerzu lub misce z wszystkimi przyprawami i starannie nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną cielęcinę wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na około 10 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Smacznego!


Sos pieczarkowy z natką pietruszki

To przepis na kremowy i maślany sos pieczarkowy, który przygotujesz w 15 minut. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Natka pietruszki nadaje mu ciekawego, orzeźwiającego smaku i sporej dawki witamin.


Składniki:
300 g pieczarek
2 łyżki masła
1/4 pęczka natki pietruszki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka mąki


Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy je na cienkie plasterki. Rumienimy na złoto (do odparowania wody) na teflonowej patelni z masłem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy wodą i dusimy przez chwilę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę za pomocą spieniacza do mleka. Do gotującego się sosu dolewamy wodę z mąką i mieszamy. Chwilę gotujemy. Smacznego!

sobota, 24 marca 2012

Kawa latte macchiato

Dziś prosty sposób na przygotowanie domowej kawy latte macchiato. Do jej przygotowania potrzeba jedynie dwóch składników i odrobiny cierpliwości. Taka kawa smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. Możecie ozdobić ją tartą gorzką czekoladą lub gotową przyprawą do kawy i deserów.

Składniki:
50 ml kawy espresso
100 ml mleka 3,2 %
przyprawa do kawy i deserów

Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub na na kuchence. Espresso przygotowujemy w kawiarce. Za pomocą ręcznego spieniacza do mleka, w wysokiej szklance ubijamy mleko do czasu pojawienia się piany i podwojenia objętości. Ciepłe espresso wlewamy delikatnie po ściance (koniecznie po ściance!) szklanki. Gotowe latte macchiato posypujemy świeżo zmieloną przyprawą do kawy i deserów. Smacznego!

Spaghetti carbonara z natką pietruszki

To bardzo pożywne i pyszne danie na ekspresowy obiad. W wersji z zielonym akcentem w postaci posiekanej natki pietruszki carbonara smakuje wybornie. Jedyną zasadą, której należy się trzymać podczas przygotowywania tego spaghetti to pilnowanie, aby sos pozostał płynny i nie ściął się tworząc mało estetyczną jajecznicę.


Składniki:
400 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 % 
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
biały pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki startego pikantnego sera np. parmezanu


Makron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jajka, śmietanę, posiekaną natkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i ser roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Do boczku dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Zalewamy sosem jajecznym i energicznie mieszamy, podgrzewając przez kilka sekund, pilnując aby jajka się nie ścięły. Gotowe spaghetti posypujemy serem i natką pietruszki. Smacznego!




piątek, 23 marca 2012

Muffiny marchewkowe z korzenną nutą

Z marchewki można nie tylko przyrządzić smaczną zupę, sałatkę czy dodatek do drugiego dania, ale także wykorzystać ją do słodkich wypieków. Dziś marchewka nada fantastyczny smak muffinom. Będzie słodko, korzennie i smacznie.


Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku pod pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów
szczypta soli
Mokre:
2 jajka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
3 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Zawartość obu misek łączymy i niedbale mieszamy. Dodajemy startą marchew, rodzynki i wiórki kokosowe. Mieszamy. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na muffiny lub do blaszki wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! 




wtorek, 20 marca 2012

Pomidorowa z bazylią

Znam takie osoby, które mogłyby jeść pomidorową na wszystkie posiłki w ciągu dnia, przez siedem dni w tygodniu. Znam też takie, które pomidorowej w życiu się nie tknęły. Są na szczęście i tacy, którzy po zjedzeniu mojej pomidorowej przełamały swój opór i uważają ją za jedną z najsmaczniejszych zup. Tak właśnie było z moim mężem, który pomidorowej jak twierdził nie znosił. Aż do dnia, kiedy skosztował i ze zdziwieniem stwierdził, że jest wyśmienita. Tak więc wszystkim niezdecydowanym polecam ten przepis na pomidorową, pyszną i pachnącą ziołami.




Składniki:
2,5 litra wody
3-4 skrzydełka z kurczaka
1 puszka (400g) pomidorów (lub domowy przecier)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera
1 mała cebula
1/2 pęczka bazylii
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki cukru
kilka listków lubczyku (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól lub domowa vegeta (do smaku)
liść laurowy
ziele angielskie


Mięso zagotowujemy z liściem, zielem i rozgniecionym dłonią ząbkiem czosnku. Przecier pomidorowy miksujemy z koncentratem, bazylią, cukrem, solą i pieprzem. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do gotującego się mięsa dodajemy warzywa, dorzucamy lubczyk i gotujemy wszystko do miękkości. Do wywaru dolewamy zmiksowane pomidory z dodatkami i gotujemy jeszcze około 5 minut. Tak przygotowaną pomidorową podajemy wedle gustu z makaronem, ryżem czy grzankami. Smacznego!

poniedziałek, 19 marca 2012

Pasta jajeczna z żółtym serem

Takę pastę robiła mama kiedy byłam mała, taką też robię ja dzisiaj. Właściwie pastę jajeczną zawsze kojarzyłam z pastą z jajek i żółtego sera. Potem dopiero doszły dodatki takie jak szczypiorek, rzodkiewka czy cebula. Jednak w tej wyjściowej wersji smakuje chyba najlepiej.


Składniki:
4 jajka
10 dag żółtego sera np. edamski 
2 łyżki pikantnego majonezu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Opcjonalnie: szczypiorek, rzodkiewka, cebula


Jajka ugotować na twardo. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach na tarce, jajka zetrzeć na dużych oczkach. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie możecie dodać startą rzodkiewkę, pocięty szczypiorek czy posiekaną cebulkę. Smacznego! 


niedziela, 18 marca 2012

Idealna babka marmurkowa

Piekę ją nie tylko w okresie świąt Wielkanocnych, ale tak po prostu bez okazji. Dlaczego? Bo to przepis z zeszytu mamy, więc tradycję trzeba pielęgnować. Bo babka jest mega wilgotna i puszysta, bo jest ekspresowa w przygotowaniu i sprawdza się, kiedy musimy coś upiec na szybko dla niespodziewanych gości. Ale piekę ją jeszcze z jednego powodu, bo jest to babka, która zawsze wychodzi. Można zrobić ją w wersji z margaryną lub olejem. Dziś zrobiłam z olejem i był to strzał w dziesiątkę. Babka wyszła idealna.



Składniki:
4 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka aromatu (w mnie rumowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju (lub 3/4 kostki margaryny - kostka 250 g)
2 łyżki kakao




Jajka, cukier, cukier waniliowy i olejek ubić na puszystą pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodać olej lub roztopioną i przestudzoną margarynę. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami. 2/3 przygotowanej masy wlać do formy. Do reszty wsypać kakao i zmiksować. Wlać kakaową masę do brytfanny, robiąc esy-floresy. Włożyć formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie zrobić test suchego patyczka. Udekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.








piątek, 16 marca 2012

Pełnoziarniste ciastka z płatkami pszennymi

Obłędnie smaczne, chrupiące i zdrowe. Takie właśnie są te ciasteczka. Właściwie do ich przygotowania możecie wykorzystać wszystkie ziarna jakie macie, dowolnie je łączyć i modyfikować. Jeśli najdzie was ochota na coś słodkiego, bez wyrzutów sumienia możecie sięgnąć po tę przekąskę. Takie ciastka to super pomysł na deser dla dzieci lub drugie śniadanie do szkoły. To też świetna alternatywa dla tych sklepowych ciasteczek musli, które często pozostawiają wiele do życzenia. Pieczcie na zdrowie!


Składniki
1 szklanka płatków pszennych (szklanka 250 ml)
1 szklanka płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
2 jajka

100 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 (może być mniej) szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałowych


Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Masło roztapiamy w mikrofalówce lub na gazie. Do suchych składników dodajemy jajka i masło, mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Smacznego!

Cytrynowo-ziołowy łosoś z parowaru

Jedzenie z parowaru wcale nie musi być jałowe i nudne. Przekonałam się o tym, kiedy ponad rok temu zakupiłam to urządzenie i od tego momentu bardzo często z niego korzystam. Jedzenie przyrządzane na parze jest zdrowe, niskokaloryczne i nieprzeciętnie smaczne. Zwykła marchewka, fasolka szparagowa czy groszek ugotowany na parze to prawdziwe szaleństwo smakowe. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście zachęcam do zakupu tego urządzenia lub zaopatrzenie się choćby w zwykłą nakładkę na garnek, dzięki której przygotujecie przepyszne dania dla całej rodziny w w ekspresowym tempie i z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. A co najważniejsze takie warzywa, ryby czy mięsa przypadną do gustu także najmłodszym domownikom. Mój syn jak twierdzi dzięki temu, że przygotowuje warzywa w ten sposób, "kocha mnie bardziej"...;)




Składniki:
3 dzwonka łososia
1/2 łyżki suszonego tymianku (w sezonie świeżego)
sól lub domowa vegeta
2 łyżki soku z cytryny
czarny pieprz świeżo zmielony
wiórki masła
folia aluminiowa (opcjonalnie)


Łososia (jeśli używamy mrożonego) rozmrażamy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy dzwonek łososia układamy na kawałku folii aluminiowej. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każde dzwonko układamy 2-3 wiórki zmrożonego masła. Rybę wkładamy do parowaru i gotujemy około 10-12 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na parze i ulubioną surówką. Smacznego! 



Pesto z bazylii i prażonych ziaren słonecznika

Uwielbiam pesto, ale tylko to domowe. Świetnie sprawdza się do makaronu na szybki obiad. Ale z powodzeniem można posmarować nim pachnący domowy chleb czy użyć jako farszu do roladek z kurczaka. Oryginalne pesto zakłada użycie orzeszków piniowych, ale tańsze i ogólnie dostępne ziarna słonecznika, świetnie sprawdzają się w roli zamiennika. Z tych proporcji wychodzi spora porcja sosu. Spokojnie można ją przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zamrozić małe porcje. Jeśli lubicie eksperymenty możecie bazylię zastąpić pospolitą natką pietruszki. Będzie równie smacznie.


Składniki:

1 bardzo duży pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ziaren łuskanego słonecznika
150 ml oliwy z oliwek
5 łyżek twardego sera 
sól gruboziarnista (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz


makaron spaghetti



Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni do zrumienienia. Bazylię oczyszczamy i miksujemy z czosnkiem i słonecznikiem. Stopniowo dolewamy oliwę. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy starty ser  i chwilę miksujemy. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i na gorący nakładamy pesto. Mieszamy do czasu, aż makaron będzie równomiernie pokryty sosem. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu. Smacznego!





czwartek, 15 marca 2012

Sos bolognese do spaghetti

Ten sos to jeden z najpopularniejszych sosów kuchni świata przyrządzany na polskich stołach. Jest wiele jego wariantów i sposobów przygotowania, jednak mnie najbardziej smakuję wersja bez marchewki i selera, za to z cebulą, czosnkiem i bazylią. Sos jest lekko ostry i jednocześnie delikatnie słodki, mega pomidorowy i aromatyczny, po prostu...idealny.


Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego (opcjonalnie wieprzowo-wołowego)
400 g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki posiekanej bazylii
1/2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 łyżki posiekanego oregano
1/4 łyżeczki chili
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek



Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, delikatnie solimy i dodajemy szczyptę cukru. Rumienimy. Do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier oraz koncentrat. Gotujemy ok. 15 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti i posypujemy parmezanem lub innym ulubionym twardym serem. Smacznego! 


Pierś z kurczaka w płatkach z sezamem

Do panierowana tradycyjnych kotletów świetnie nadają się otręby, płatki kukurydziane czy wszelkiego rodzaju ziarna. Tak przygotowana pierś z kurczaka to bardzo fajna odmiana dla tradycyjnej panierki z jajka i bułki. Dodatkowo jest niezwykle smaczna i chrupiąca. Świetnie sprawdzi się, kiedy w domu mamy małych degustatorów.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych Corn Flakes
5 łyżek ziaren sezamu
1 jajko
1 łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka wody
olej do smażenia
Marynata do piersi:
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka sosu tao-tao słodko-pikantnego
sól lub domowa vegeta 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżeczka oliwy z oliwek


Pierś dzielimy na pół, nacinamy wierzchnią błonę, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy i zalewamy nią piersi. Pozostawiamy mięso w marynacie najlepiej przez całą noc (a przynajmniej na kilka godzin). Płatki wsypujemy do mocnego worka (może być taki do mrożenia) i wałkujemy wałkiem na drobno. Wysypujemy na talerz dodajemy ziarna sezamu i mieszamy. Jajko roztrzepujemy z wodą i mlekiem oraz musztardą. Zamarynowane kotlety obtaczamy w jajku i płatkach z sezamem. Dobrze dociskamy panierkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

niedziela, 11 marca 2012

Sałatka warstwowa z selerem naciowym i sosem jogurtowym

Sałatka pachnąca wiosną i słońcem. Lekka i nieprzeciętnie chrupiąca. W wersji light można do sosu dodać jedynie jogurtu z musztardą. Najlepiej smakuje solo lub z domowych pełnoziarnistym pieczywem.


Składniki:
2 pomidory
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1/4 główki kapusty pekińskiej
10 dag sera żółtego
4 łodygi selera naciowego
kawałek jasnej części pora
1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
7 jajek na twardo
rzeżucha
pęczek szczypiorku

Sos:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego koperku
sól (do smaku)
czarny świeżo zmielony pieprz (do smaku)




Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórka, pomidora, jajka na twardo, seler naciowy, pora i rzodkiewki kroimy w plasterki. Kapustę pekińską siekamy drobno. Wszystkie składniki płynne sosu łączymy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek, doprawiamy do smaku.
Sałatkę układamy warstwami - kapusta pekińska, rzodkiewki, ogórek, seler naciowy, pomidor, por, kukurydza, jajka, ser żółty. Polewamy przygotowanym sosem, obsypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem. Układamy kolejną warstwę sałatki, aż do wyczerpania składników. Na wierzch dajemy kapustę pekińską, sos, rzeżuchę i szczypiorek. Przed podaniem schładzamy. Smacznego!

Deserowy mus dwukolorowy

Czasem i ja mam takie dni jak dziś, kiedy z powodu olbrzymiego lenia, w kuchni wyręcza mnie mąż. Ja w tym czasie bardziej mu przeszkadzam niż pomagam, on z kolei utwierdza mnie w przekonaniu, że jestem absolutnie niezastąpiona podczas kuchennych eksperymentów, bo tylko ja, absolutnie tylko ja wiem, gdzie leżą mąka, cukier i inne tajemnicze dodatki, które są potrzebne do przygotowania posiłku. W konsekwencji łapię się na tym, że ja gotuję, a mąż stoi i udaje, że pomaga...;)
Dziś, aby nie dać się całkowicie niedzielnemu lenistwu wyruszyłam do kuchni i przygotowałam banalny, ale bardzo smaczny deser - mus dosłownie w dwie minuty i z trzech składników. Po konsumpcji nabrałam energii, więc wszystko wskazuje na to, że kolację przyrządzę ja ;)


Składniki:
4 kiwi
200 g truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru pudru




Kiwi obieramy i dodajemy 1/2 łyżki cukru pudru. Ucieramy blenderem na mus. Truskawki (jeśli są mrożone) rozmrażamy i odlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżki cukru pudru i miksujemy blenderem na mus. Do filiżanki lub kieliszków wlewamy do połowy mus z kiwi i do połowy mus z truskawek. Schładzamy. Dekorujemy w dowolny sposób. Smacznego!

sobota, 10 marca 2012

Skrzydełka z kurczaka w marynacie imbirowo-cytrynowej

Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka są bardzo aromatyczne i chrupiące. To także danie rozgrzewające i delikatnie pikantne, dzięki dodatkowi imbiru, oraz kruche i orzeźwiające przez wykorzystanie do marynaty soku z cytryny. Polecam to połączenie tym, którzy lubią orientalną nutę i szukają alternatywy dla klasycznych skrzydełek w słodkiej papryce.W okresie letnim polecam przygotowanie skrzydełek na grillu.


Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka
Marynata:
3 łyżki oleju
1/2 łyżki świeżego startego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki chili
sól lub domowa vegeta (według uznania)
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego


Skrzydełka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Zamarynowane skrzydełka pieczemy na blaszce z rusztem, na funkcji grill z termoobiegiem ok. 40-50 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego!


Surówka z selera z suszonymi śliwkami i orzechami

Ta surówka jest po prostu obłędna w smaku. Seler znany jako afrodyzjak jest także skarbnicą cennych minerałów i witamin. Dostarcza sporej dawki witamin z grupy B, witaminy: A, E, C, a także spore ilości fosforu, wapnia czy potasu. Suszona śliwka nadaje surówce specyficznego aromatu i cennego błonnika, a orzechy włoskie chrupkości i całej gamy cennych witamin i składników odżywczych. Surówka świetnie komponuje się z białym mięsem, ale może być także pełnowartościową przekąską w ciągu dnia.


Składniki:

1 duży korzeń selera
1 duże jabłko (lub dwa mniejsze)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru pudru 
10 orzechów włoskich
1 łyżka oleju

10 suszonych śliwek


Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dosładzamy cukrem pudrem. Orzechy siekamy. Śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy. Smacznego!

piątek, 9 marca 2012

Pasta z tuńczyka z bazylią

Uwielbiam ryby i świeże zioła. Wymyśliłam kilka wariantów pasty z tuńczyka i cały czas czegoś mi w nich brakowało. Aż do czasu, gdy powstał ten przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Świeża bazylia idealnie komponuje się nie tylko z pomidorami, ale jak się okazuję także z tuńczykiem. Jeśli lubicie ryby, polecam wam tą pożywną i aromatyczną pastę, szczególnie z domowym, pełnoziarnistym pieczywem.


Składniki:

1 puszka (170 g) tuńczyka w kawałkach w oleju
3 jajka na twardo
2 małe ogórki kiszone lub małosolne
pół pęczka bazylii
1 łyżeczka majonezu
sól
czarny pieprz z młynka

Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną bazylię siekamy. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!  

 

Szarlotka sypana z cynamonem

Szarlotka sypana jest znana i powszechnie lubiana. Można podawać ją tradycyjnie na ciepło z lodami lub po prostu solo na zimno. Jest wilgotna i aromatyczna. Jabłka i cynamon to idealne połączenie. Jeśli jeszcze jej nie piekliście czym prędzej to nadróbcie.



Składniki:
1 szklanka kaszy manny (szklanka 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
100 g masła
1-1 1/2 kg kwaskowych jabłek


Mąkę, kaszę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w misce. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do małej blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypujemy jedną porcję suchych składników. Na to układamy 1/2 porcji jabłek. Posypujemy obficie cynamonem. Sypiemy drugą porcję suchych składników. Na składniki wykładamy porcję jabłek i posypujemy je cynamonem. Na wierzch sypiemy ostatnią porcję suchych składników. Na całym wierzchu ciasta układamy bardzo cienko pokrojone plastry masła. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 minut, do zrumienienia wierzchu. Smacznego! 

środa, 7 marca 2012

Chrupiące placki ziemniaczane z ziołami

A to przepis, na naprawdę pyszne, nieprzeciętnie chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem suszonych ziół. Można podawać je ze śmietaną i cukrem, sosem pieczarkowym lub gulaszem. Fajnie smakują w wersji dużych placków smażonych na całą patelnię przekładanych sosem węgierskim...Sposób podania zależy od was. Gwarantuję, że będziecie najedzeni do syta.


Składniki:

7 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajko
3 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
1 łyżka kompozycji suszonych ziół (majeranek, tymianek, bazylia, oregano)
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól lub domowa vegeta (według uznania)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce ręcznej lub w mikserze na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła roztarte w dłoniach i pozostałe przyprawy. Dodajemy jajko i mąkę. Mieszamy. Smażymy małe placuszki (lub jeden duży) na wolnym gazie, na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Smacznego!

niedziela, 4 marca 2012

Tiramisu w dwóch wersjach

Każdy przyrządza je na swój własny, wypróbowany sposób. Ja mam dwie wersje tego pysznego włoskiego deseru. Jeden z ucieranymi surowymi żółtkami, drugi bez żółtek ze śmietaną kremówką. W wersji dla dzieci likier amaretto proponuję zastąpić aromatem rumowym. Jeśli ktoś zapytałby mnie o mój ulubiony deser bez chwili wahania wskazałabym właśnie na tiramisu. Można robić go w wersji deserowej i podawać w pucharkach lub po prostu układać warstwami na blaszce. Wybór należy do was. Jeśli jeszcze nie znacie tego cudownie kremowego, kawowego deseru, czym prędzej powinniście to zmienić.


Wersja z żółtkami
Składniki:

2 duże opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
4 żółtka
250 ml espresso
50 ml likieru amaretto
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią biszkoptów. Do kawy dolewamy likier i nasączamy nią biszkopty. Wykładamy 1/2 masy z mascarpone i żółtek. Posypujemy obficie gorzkim kakao. Na masie układamy kolejną porcję biszkoptów, nasączamy je kawą i wykładamy masę. Posypujemy kakao. Na wierzchu układamy ostatnią porcję biszkoptów i nasączamy je pozostałą kawą. Posypujemy obficie kakao lub startymi wiórkami czekolady. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!

Wersja ze śmietaną kremówką
Składniki:
2 duże opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki (30 %)
250 ml espresso
50 ml likieru amaretto
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorzkiego kakao
wiórki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią biszkoptów. Do kawy dolewamy likier i nasączamy nią biszkopty. Wykładamy 1/2 masy z mascarpone i śmietany. Posypujemy obficie gorzkim kakao. Na masie układamy kolejną porcję biszkoptów, nasączamy je kawą i wykładamy masę. Posypujemy kakao. Na wierzchu układamy ostatnią porcję biszkoptów i nasączamy je pozostałą kawą. Posypujemy obficie kakao lub startymi wiórkami czekolady. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!

Sałatka z fetą i pomidorami koktajlowymi

Uwielbiam tego typu sałatki. Przyrządzam je z reguły w okresie wiosenno-letnim, kiedy w przydomowym ogródku pojawiają się soczyste, czerwone pomidory, w doniczkach na tarasie wyrastają okazałe ziołowe gałązki, a w okolicy unosi się zapach grillowanych potraw. Na kalendarzową wiosnę przyjdzie nam jeszcze poczekać, ale już pierwsze, leniwe promienie słońca nieśmiało wdzierają się do domu, nastrajając nas radośnie. Postanowiłam, więc przywitać nadchodzącą wielkim krokiem wiosnę przygotowując tę pachnącą słońcem sałatkę.


Składniki:
100 g gotowej mieszanki sałat z roszponką
10 pomidorków koktajlowych
1/2 średniego ogórka wężowego
1 mała cebula
1/2 opakowania sera feta (półtłustego)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól (ewentualnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Sałatę wrzucamy do miski, pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki, ogórka obieramy ze skórki lub zdobimy w dekoracyjne paski i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Ser feta odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Sałatkę polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...