wtorek, 31 stycznia 2012

Łopatka wieprzowa soczysta i krucha

Są cztery podstawowe zasady, o których powinniście pamiętać, chcąc przygotować idealną pieczeń. Po pierwsze, odpowiednia sztuka mięsa. Mięso powinno być świeże, nie mrożone i najlepiej z tak zwanej młodej sztuki. Po drugie, odpowiednia marynata i czas marynowania. Mięso powinno leżakować w lodówce minimum 24 godziny. Po trzecie, wszelkiego rodzaju mięsa najlepiej piec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu, zachowają wszelkie wartości odżywcze oraz smakowe. Po czwarte, zaraz do upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Bogatsi o tę wiedzę, możecie zabrać się do przyrządzenia aromatycznej pieczeni z łopatki, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego chleba.



Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku

świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki przyprawy do grilla i szaszłyków
Opcjonalnie: sól lub domowa vegeta




Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ten zabieg ma na celu ścięcie się białka w mięsie, dzięki czemu całe soki zostaną wewnątrz pieczeni. Po 15 minutach zmiejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.  Pamiętajcie, by na każdy kilogram mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.

Sałatka z tuńczyka z ryżem jaśminowym

Tuńczyk to jedna z moich ulubionych ryb. Zawsze mam w lodówce zapuszkowaną sztukę w sosie własnym lub oleju. To zdrowy składnik smacznej sałatki, pożywnego obiadu, czy pasty kanapkowej.



Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (może być rozdrobniony)
1 torebka ryżu jaśminowego
kawałek białej części pora
3 jajka na twardo
1/2 strąka czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy (ok. 285g)
2-3 ogórki konserwowe 
1 łyżka majonezu
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka i paprykę kroimy w kostkę, pora posiekać. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy. Schładzamy. Do sałatki możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Smacznego!

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Muffiny bananowe z kokosem, cynamonem i czekoladą

Jeśli upieczecie muffiny po raz pierwszy, bądźcie przygotowani na to, że ogarnie was muffinowe szaleństwo. To ten rodzaj babeczek, które piecze się ekspresowo, nie wymagają długiej listy składników, a cała filozofia ich przygotowania opiera się na niedbałym wymieszaniu składników suchych z mokrymi. Do tej pory upiekłam kilkanaście różnych rodzajów tych obłędnie smacznych babeczek i przyznam was się szczerze, że wszystkie było...obłędne! Te z bananami i czekoladą są jednymi z moich ulubionych.


Składniki suche:
1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki białego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
Składniki mokre:
2 duże banany
1 jajko
1/2 szklanki oleju
250 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche. W drugiej misce ugnieć banany na masę za pomocą widelca. Dodaj jogurt, jajko, olej. Wymieszaj trzepaczką składniki mokre. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki. Wymieszaj tylko do nawilżenia składników. Ciasto powinno mieć grudki, dzięki temu będzie puszyste. Posiekaj czekoladę na drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj niedbale. Formę do muffin wyłóż papilotkami i do każdej nałóż ciasta do 3/4 jej wysokości. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 20-25 minut do zrumienienia wierzchu. Smacznego!

Ziemniaki w marynacie ziołowej zapiekane

To taka zdrowsza wersja frytek. Idealny dodatek do dań obiadowych lub jako ciepła zakąska. Fajnie smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami, szczególnie sosem tzatziki i tym na bazie świeżych pomidorów. W sezonie letnim, polecam obłożyć ziemniaki całymi gałązkami ziół, a młodych ziemniaków nie obierać z łupinek. Dzięki marynacie ze świeżych lub suszonych ziół zyskują na smaku i chrupkości, a przy tym stają się naprawdę lekkostrawne.


Składniki:
7 średnich ziemniaków (równej wielkości)
Marynata: 

1 łyżka oleju
Po 1/4 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół: bazylia, tymianek, majeranek, oregano
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego


Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na ósemki. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę. Zalewamy nią ziemniaki i mieszamy. Zamarynowane ziemniaki układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 45 minut do miękkości i zrumienienia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie mieszamy ziemniaki. Smacznego!

niedziela, 29 stycznia 2012

Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami

Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej zasmażanej kapusty kiszonej. Tak przyrządzona pekinka, ma nieprzeciętnie maślany smak, jest delikatnie słodka i idealnie nadaje się do dań mięsnych i rybnych.


Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1/2 średniego selera
1 mała cebula
kawałek pora 
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz 
1 łyżka suszonych ziół (majeranek, zioła prowansalskie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki masła
1 łyżka mąki

Obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i pekinkę ścieramy w robocie na dużych oczkach. Pora kroimy w talarki, cebulę siekamy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i krótko podsmażamy na niej cebulę i pora. Dodajemy starte jarzyny i podlewamy niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W małym rondelku roztapiamy pozostałą łyżkę masła, dosypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy, na złoto, cały czas mieszając. Podduszone jarzyny doprawiamy przyprawami i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Energicznie mieszając podsmażamy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje. Smacznego!

Zupa z zielonych warzyw z lubczykiem

Niby coś zwyczajnego, a jednak według tych, którzy przepis wypróbowali, zwyczajnie...wyśmienita. Sekret tej zupy tkwi w tym, że do jej przygotowania wykorzystujemy w większości warzywa w kolorze zielonym oraz dużo zieleniny. Można zrobić ją bez użycia mięsa. To wersja dla wegetarian i dla tych, którzy preferują zupy w lżejszym wydaniu. W sezonie letnim najlepiej użyć świeżych warzyw, zimą, lepsze będą te mrożone. Warzywa muszą zachować swój kolor i odpowiednią chrupkość, nie powinno się ich rozgotowywać.


Składniki: 
2,5 litra wody
3 skrzydełka z kurczaka
1 mały brokuł
10 brukselek
1/2 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
15 dag zielonej fasolki szparagowej
5 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/4 średniego selera
1 mała cebula
kawałek pora
4 listki lubczyku
3 listki selera
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka koperku
3 ziela angielskie
3 ziarna czarnego pieprzu
2 listki laurowe
sól lub domowa vegeta (według uznania)

Skrzydełka płuczemy i zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, liść i ziarna pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Cebulkę rumienimy nad palnikiem. Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotujemy chwilę. Następnie wrzucamy brokuła, fasolkę (można pociąć na mniejsze kawałki), groszek, brukselkę oraz zioła. Gotujemy do czasu aż warzywa będą ugotowane na pół twardo. Doprawiamy do smaku.


sobota, 28 stycznia 2012

Pasta z wędzonej makreli

Ryby uwielbiam, prawie pod każdą postacią i prawie wszystkie. Wyjątek stanowi panga, której nie jadam i wam też nie polecam. Ale o tym, w innym poście...Jedyna potrawa do której nie mogę się przekonać, to zupa rybna. Ale jak wiadomo smaki się zmieniają...Pasta z makreli to według mnie prawdziwy rarytas. Również dla tych, którzy ryby jedzą okazjonalnie. Pasty, (oczywiście te robione w domu) mają same zalety. Przygotowuje się je ekspresowo, nie zawierają chemicznych konserwantów i zagęstników (tak jak te sklepowe) i przede wszystkim są wartościowe dla naszego organizmu.


Składniki: 
1 średnia wędzona makrela
2 jajka na twardo
2 małe ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
czarny pieprz świeżo mielony
sól (opcjonalnie) 

Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości. Rozdrabniamy za pomocą widelca. Jajka na twardo trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i schładzamy w lodówce. Smacznego!


Grysikowe ciasteczka z marmoladą różaną

To jedne z tych ciastek, które robi się ekspresowo. Odmierzasz składniki, wrzucasz do miski i zagniatasz ciasto. Formujesz kuleczki i robisz dołki, nadziewając je marmoladą, lub czymkolwiek chcesz. Potem tylko siup do piekarnika i za 20 minut, możesz je schrupać popijając aromatyczną kawą lub zieloną herbatą.


Składniki: 
250 g mąki pszennej
250 g kaszy manny
250 g białego cukru
120 g masła
2 jajka
1-2 łyżki serka naturalnego lub kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
marmolada różana (lub dowolne nadzienie - raczej gęsty dżem, czekolada)



Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, pokrojone w małą kostkę masło, jajka, olejek i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy serek lub śmietanę. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Wyciągamy i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy. W środku robimy dziurkę i nakładamy odrobinę marmolady. Ciastka układamy na blaszce (w dużych odstępach) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Pieczemy około 17-20 minut do zrumienienia się wierzchu. Smacznego! 

Papryki faszerowane warzywami i mięsem

Bardzo lubię nadziewane warzywa zapiekane w piekarniku, a w sezonie letnim grillowane. Są sycące, a zarazem niskokaloryczne. W podobny sposób możecie nadziać cukinię, bakłażana, kapelusze pieczarek lub cebule. Przyprawy do farszu powinny być odpowiednio dobrane. Do tych mniej wyrazistych w smaku warzyw farsz przyprawiamy na ostro, nie szczędząc pieprzu, czosnku czy papryczki chili. Te bardziej wyraziste np. paprykę, nadziewamy farszem, mniej ostrym, chociaż nie mdłym. Bez względu na to jaki rodzaj warzyw wybierzecie, do farszu dodajcie dużą ilość świeżych (w sezonie) lub suszonych (poza sezonem) ziół. Smacznego! 



Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
100 g ryżu basmati (lub innego, który lubicie)
1 mała cukinia
1 średnia cebula
30 dag pieczarek
1 duża marchew
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku (suszonego) lub 1 łyżeczka świeżego
1/2 łyżeczki bazylii (suszonej) lub 1 łyżeczka świeżej
1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) lub 1 łyżeczka świeżego

czarny pieprz świeżo zmielony
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól (do smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek



Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cukinię, obraną marchew i pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Z cukinii odciskamy sok. Pieczarki podsmażamy do odparowania wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na oliwie do zrumienienia. Mięso kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy, podsmażamy do miękkości na oliwie. Składniki farszu studzimy i mieszamy. Łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy na ostro. Z papryk ścinamy "kapelusze", oczyszczamy z nasion i białych części. Nadziewamy farszem i przykrywamy kapeluszami. Zapiekamy do miękkości ok. 35-40 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem) w naczyniu żaroodpornym. Ja preferuję warzywa zapieczone na pół twardo. Jeśli wolicie je w miększym wydaniu, proponuję potrzymać je dłużej.

Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem

Uwielbiam pasty. Mogłabym je jeść na okrągło. Awokado można stosować do pieczywa zamiast masła. To prawdziwa bomba witaminowa. Samo w sobie jest mdłe, więc bez względu na to, czy robicie masło z awokado czy pastę kanapkową, nie zapomnijcie o dodaniu soku z cytryny i czosnku. Te dwa składniki idealnie komponują się z jego delikatnym, maślanym smakiem. Kupując awokado należy zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Skórka powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palca, wtedy macie pewność, że jest dojrzałe i odpowiednie do konsumpcji. Jeśli kupicie niedojrzałą sztukę, owińcie ją w papier śniadaniowy lub gazetę, a w ciągu 2-3 dni powinna zmięknąć. Dojrzały miąższ awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżeczki do herbaty. Awokado ma tendencję do "utleniania się", więc zaraz po rozkrojeniu należy skropić je obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Jeśli używacie tylko połówki awokado, do drugiej włóżcie pestkę, dzięki temu awokado dłużej zachowa swój ładny kolor.


Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 jajka na twardo
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki łuskanego słonecznika
koperek świeży

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Wydrążamy miąższ łyżeczką i rozdrabniamy widelcem na masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pestki słonecznika prażymy na rumiano na suchej teflonowej patelni. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smarujemy pieczywo lub krakersy i ozdabiamy świeżym koperkiem.

piątek, 27 stycznia 2012

Sałatka z szynką grubo ciosana

To sałatka, która powstała z tego co było pod ręką. Okazała się pożywną i bardzo smaczną przekąską, która z powodzeniem może stanowić pełnowartościowy posiłek. W wersji light majonez zastępujemy łyżką gęstego jogurtu z odrobiną ulubionej musztardy.


Składniki:
15 dag szynki 
3 jajka
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 średniego ogórka wężowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (ok. 145 g)
kawałek białej części pora
1 łyżka majonezu lub majonez i jogurt bałkański (w proporcji 1:1)
czarny pieprz świeżo mielony

Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w grube paski, pora i obranego ogórka w półplasterki, jajka i paprykę w grubą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy pieprzem i mieszamy z majonezem. 

Koktajl owocowy "Wspomnienie lata"

Uwielbiam ten koktajl. Kiedy mrożę latem owoce leśne to najczęściej z myślą o tym właśnie deserze. Jeśli chcemy uzyskać orzeźwiający a la sorbet, owoców nie należy wcześniej rozmrażać. Gęstość koktajlu zależy do ilości dodanych bananów i wagi pozostałych owoców. Z powodzeniem maślankę możecie zastąpić mlekiem krowim lub sojowym, pitnym jogurtem naturalnym czy kefirem. Jednak mnie właśnie w takim wydaniu smakuje najbardziej. 



Składniki:
1 litr naturalnej maślanki
40 dag mrożonych truskawek i malin (w proporcji 2:1)
5 łyżek mrożonych jagód
2 średnie banany
3 łyżki cukru 


Do blendera wlewamy maślankę. Dodajemy rozmrożone owoce (wraz z sokiem) oraz banany. Miksujemy. Dosładzamy do smaku, według upodobań. Smacznego! 

czwartek, 26 stycznia 2012

Trufelki rumowe w kokosie i kakao

Coś pysznego na jeden kęs? Może dacie się uwieść niebiańsko smacznej trufelce kokosowej? A może tej w bardziej wytrawnym wydaniu obtoczonej w gorzkim kakao? Proponuję zrobić z podwójnej porcji, gdyż nie wiedzieć czemu, znikają szybciej niż się pojawiają...


Składniki:
180 g biszkoptów 
150 - 170 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym 
1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
100 g białej czekolady (ja użyłam Toblerone)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka gorzkiego kakao


Biszkopty miksujemy w robicie. Czekoladę rozpuszczamy przez ok. 50 sekund w mikrofalówce (100 % mocy) lub topimy w kąpieli wodnej. Do rozdrobnionych biszkoptów dodajemy serek, stopioną czekoladę, cukier puder, oraz aromat rumowy. Ugniatamy ciasto rękami. Odrywamy małe fragmenty ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wiórkach kokosowych, część w kakao. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Zamiast wiórków można użyć gotowej posypki waflowej, zmiksowanych orzechów włoskich, kolorowej posypki do ciast czy choćby zmiksowanych płatków kukurydzianych. Fajnie wyglądają także obtoczone w kolorowym kokosie (kupnym) bądź klasycznym białym wymieszanym z odrobiną barwnika spożywczego. Smacznego! 

Sałatka warstwowa wiosenna

To jedna z moich ulubionych sałatek. Ze względu na dostępność składników można ją przyrządzić o każdej porze roku. Szybka w przygotowaniu, smaczna i pożywana. Świetna do pracy na drugie śniadanie lub pożywną kolację. Aby urozmaicić jej smak brokuła można zastąpić kalafiorem, smakuje równie wyśmienicie.


Składniki:
1 brokuł
4 jajka
2 większe pomidory
1 średni ogórek szklarniowy
2 łyżek majonezu (w wersji light jogurt naturalny)
sól
świeżo mielony czarny pieprz


Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru lub w parowarze (bez soli). Jajka gotujemy na twardo. Pomidory, ogórka i jajka kroimy w talarki. W przeźroczystej salaterce układamy warstwami: brokuła, pomidora, ogórka, jajka, cienką warstwę majonezu lub jogurtu oraz sól i pieprz. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy majonezem i przyprawiamy. Smacznego! 

środa, 25 stycznia 2012

Kolorowa półkula z koreczkami

To świetny pomysł na ożywienie stołu podczas imprez. Koreczki sprawdzają się zarówno no kameralnych spotkaniach z przyjaciółmi, jak i na większych uroczystościach rodzinnych takich jak komunia czy chrzciny. Przepis pracochłonny, ale efekt końcowy jest na tyle zadowalający, że z pewnością wykonacie tą bajeczną kulę nie raz....


Składniki:
30 dag kabanosów
1 duża czerwona papryka
1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
ok. 40 dag sera gouda
Dodatkowo:

1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg) 
wykałaczki
folia aluminiowa

Kapustę dzielimy na równe połówki. Jedną połówkę owijamy folią aluminiową. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosa dzielimy na talarki. Pozostałe składniki odsączamy z zalewy. Składniki nabijamy na przemian na wykałaczki, pozostawiając trochę pustej przestrzeni z obu stron wykałaczek. Gotowe koreczki wbijamy ściśle jeden koło drugiego w kapustę. Smacznego!

Sałatka tricolore pomidore

To sałatka przyrządzona z pomidorów zerwanych w przydomowym ogródku. Pachnąca latem i słońcem kompozycja cennych składników i minerałów, a przy tym tak bajecznie kolorowa, że trudno jej się oprzeć...



Składniki:
1 czerwony mięsisty pomidor (np.bawole serce)
6 pomidorków yellow cherry
4 pomidory bananowe (odmiana orange banana tomato)
5 liści sałaty (krucha lub masłowa)
1/2 strąka średniej czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy (ok. 150 g)
1 mały ogórek wężowy
kawałek białej części pora (ok. 5 cm)
10 listków świeżej bazylii
4-5 łodygi świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórka obieramy ze skórki. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki bananowe kroimy w plasterki, yellow cherry na połówki, pomidora czerwonego w większą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, pora w talarki. Do wszystkich składników dodajemy świeże zioła polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Podajemy zaraz po przygotowaniu. 

Chleb na maślance z otrębami i ziarnami

To jeden z tych przepisów, który powinien znaleźć się w zeszycie z przepisami każdej kobiety. Jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale także bardzo smaczny i zdrowy. Uwierzcie, że do przygotowania pysznego chleba, wystarczy wam zaledwie ok. 30 min. 


Składniki:
Na jeden chleb (keksówka 30 cm):
1 szklanki letniej wody + 2 łyżki wody
1 szklanka naturalnej maślanki
3 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
50 g drożdży (1/2 kostki)
1 szklanka otrębów pszennych
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie:
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
ziarna sezamu
1 łyżka prażonej cebulki
1 łyżka maku
*1 szklanka = 250ml




Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...