niedziela, 9 grudnia 2012

Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z potraw, która w Wigilię pojawi się na wielu polskich stołach. Proponuję Wam trochę odmienioną formę farszu na pierogi z kapustą z dodatkiem suszonych śliwek i cebuli podsmażonej z odrobiną cukru. Smaki farszu świetnie się równoważą. Kwaśna kapusta, słodkie śliwki i dobrze przyprawiony farsz tworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Zanim odkryłam ten przepis przeszłam przez wiele receptur. To ciasto jest idealne - miękkie, świetnie się wałkuje i lepi, a to wszystko sprawia, że robienie pierogów stało się dla mnie prawdziwą przyjemnością. 



Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
500 ml bardzo gorącej wody
1 łyżeczka soli
3 żółtka
3 łyżki stopionego masła
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
8 suszonych śliwek
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Dodatkowko:

2 łyżki masła (do obsmażenia pierogów)


Farsz: Grzyby namoczyć przez noc, rano ugotować do miękkości, odcisnąć i bardzo drobno posiekać. Kapustę przepłukać, pokroić drobno i zalać wodą. Dodać, suszone śliwki, liść i ziele, gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć. Usunąć ziele i liść. Połączyć z pokrojonymi grzybami. Na oleju przyrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy chwilę się poddusi dodać łyżeczkę cukru i przesmażyć. Połączyć z kapustą z grzybami i śliwką. Farsz przyprawić na ostro pieprzem, solą, majerankiem. Odstawić najlepiej na godzinę do przegryzienia. 
Ciasto: Wszystkie składnkiki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na porcje i wałkować bardzo cienko. Dużą szklanką wykrawać koła. Nadziewać farszem i zlepiać brzegi. 
W dużym garnku z wodą z solą i łyżką oleju ugotować pierogi do miękkości.
Po ugotowaniu można odsmażyć je na maśle na rumiano z każdej strony. Smacznego!

 

8 komentarzy:

  1. ojej ale bym wsunęła takiego zasmażonego pierożka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierożki z kapustą i grzybami! Nie próbowałam nigdy takich ze śliwką, ale wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że smak jest bardzo ciekawy.

      Usuń
  3. o ciekawy przepis na ciasto, ja daję całe jajko i jest wtedy trochę twardsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać całe jajko i 1 żółtko. Ciasto będzie wtedy, tak jak piszesz bardziej twarde.

      Usuń
  4. Ta suszona śliwka mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię suszone śliwki w wielu daniach. Dodaję je także do bigosu. Fajnie komponują się z daniami z kapustą. Polecam.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...