środa, 12 grudnia 2012

Piernikowa choinka

Piernikowa choinka może być świetnym, jadalnym prezentem dla bliskiej osoby. Może też być piękną ozdobą świątecznego stołu. Piernikowe gwiazdki można upiec wcześniej przy okazji pieczenia ciasteczek na choinkę i schować do metalowej puszki. Wystarczy wyciągnąć elementy choinki na 2-3 dni przed zjedzeniem i udekorować je lukrem składając w całość. W zależności od tego ile choinek chcecie wykonać i jakiej wielkości macie foremki, proporcje składników na ciasto można dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć. Z tych proporcji wyjdzie około 4-5 małych choinek.


Składniki (ciasto jak na pierniczki):
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miodu
200 g cukru pudru
2 łyżki przyprawy do piernika
120 g masła
Lukier:
1 białko
1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ 2,3 łyżki z zanadrzu) 
Dodatkowo:
posypka (perełki, gwiazdki itp.)



Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać gwiazdki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.
Gwiazdki sklejać lukrem od największej do najmniejszej. Największe rozmiarem gwiazdki można składać po 2-3 sztuki na jedną choinkę. Na wierzchu ułożyć najmniejszą gwiazdkę. Pozostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! 


6 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...