środa, 12 grudnia 2012

Pierniczki lukrowane

Pierniczki mają tę zaletę, że można upiec je sporo przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce, a trzy dni przed zjedzeniem wyciągnąć i pozostawić, aby zrobiły się miękkie. To najlepszy przepis na pierniczki jaki znam. Ciasto idealnie się zagniata, jest miękkie i świetnie się piecze, a dodatkowo fantastycznie pachnie korzenną przyprawą. Z tego ciasta możecie zrobić także domek z piernika lub tak jak ja piernikowe choinki. Jeśli chcecie, żeby pierniczki były pięknie udekorowane nie musicie mieć specjalnego rękawa cukierniczego z tylkami. Wystarczy zwykły woreczek strunowy, który może posłużyć za rękaw cukierniczy. Dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale efekt wart jest poświęcenia :) 


Składniki:
Pierniczki:
1 kg mąki 
1 szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
400 g cukru pudru
400 g miodu
2 duże jajka
240 g masła 82%
3 łyżki przyprawy do piernika
Lukier:
1 białko (z dużego jajka)
1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)






Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w rogu malutki otworek i dekorować pierniczki. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ladne wyszły, porywam jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze w połowie grudnia przychodzi ten czas, kiedy mam już dość siedzenia w kuchni i "babrania" się z lukrem, posypkami i barwnikami... Ale potem myślę sobie, że nawet te kilka godzin (a czasem kilka dni ;)) spędzonych nad dekoracją są warte poświęcenia :) Twoje pierniczki wyglądają pięknie i widać, że włożyłaś w nie sporo trudu (i serca) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one piękne...:) Gratuluję talentu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie udekorowane:) Moje leżą jeszcze w pudle, bo już by znikły:)

    OdpowiedzUsuń
  5. robią niesamowite wrażenie, wyglądają jak klejnoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko! Ale się nadziubdziałaś! Śliczne! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia
    Wszystkiego wesołego:D

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie udekorowałaś, jestem pod wrażeniem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam pysznie wyglądają :)Super.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro piekę, dam znac. Twoje są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne !!! Też robię pierniczki, pakuję w świąteczne pudełeczka i rozdaję przed świętami wszystkim moim znajomym z życzeniami. Super sposób na zrobienie prezentu bez wydatku finansowego. Wystarczy poświęcić trochę czasu :) Wszystkim pierniczkowym fanoim....WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...