Zrób to sam! Sposób na...soczystą, domową pierś w papierze do pieczenia
Nie lubię gotowców, nie lubię dań, które mają w sobie całą tablicę Mendelejewa, ani tych typu light. Jestem zwolenniczką dobrego domowego jedzenia, szukania ciekawych alternatyw dla znanych potraw i zamienników, które pozornie zwykłemu daniu mogą nadać zupełnie innego smaku. Wpadłam na pomysł, aby odmienić trochę klasyczną pierś kurczaka i zrobić domowy "papirus". Nie jadłam gotowego produktu firmy, która niedawno wypuściła na rynek pomysł na...i z pewnością nie spróbuję. Czytając opinię na wielu blogach spotkałam różne wypowiedzi. Jedni byli zachwyceni, innym nie smakowało, dla niektórych było za słono...Przygotowując pierś czy inne ulubione mięso bądź rybę w domowy sposób macie pewność, że nie ma tam chemicznych dodatków, a przyprawy dobieracie według własnego gustu. Nie uwierzycie jakie to banalnie proste! Pierś przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżki oleju
40 g masła
1/8 łyżeczki soli (lub według upodobań)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 szczypta chili
Dodatkowko:
Papier do pieczenia (dwa arkusze docięte na wielkość do piersi z kurczaka)
W moździerzu lub w misce utrzeć masło z dodatkiem oleju. Dodać przyprawy i chwilę ucierać. Arkusz papieru (zgięty na pół) rozłożyć i wysmarować przygotowaną pastą. Piersi z kurczaka lekko rozbić. Ułożyć na jednej połówce papieru i przykryć drugą. Docisnąć. Patelnię (najlepiej teflonową) dobrze rozgrzać. Na suchej patelni ułożyć pierś w papierze. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony przez około 4-5 minut. Wyjąć z papieru i podawać. Smacznego!
a babcia dzis własnie mowila ze nie znalalzla tego przepisu na obiad w sklepie i własnei zastanwiałam sie czy mzona na zwykłym papierze dziekuje;)
OdpowiedzUsuńNo to dobrze trafiłaś :) Zachęcam do zrobienia :)
UsuńTeż od jakiegoś czasu sama robię "papirusa". Szybko, soczyście i pysznie. I za każdym razem można kombinować ze smakiem
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, bez żadnych chemikaliów :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! szkoda pieniędzy na taki kawałek papieru na jeden obiad kiedy można kupić całą rolkę i zjeść obiadek według własnych upodobań :)
OdpowiedzUsuńI przede wszystkim zdrowiej, bo wiemy co jemy ;)
UsuńAle jak to zrobic aby ten tluszcz nie wyciekl z papierka? Zostawic otwarty czy pozaginac w koperty?
OdpowiedzUsuńTak jak na pierwszym zdjęciu, wystarczy mięso włożyć między dwa arkusze. Czasem trochę tłuszczu wycieknie, ale niewiele, cały smak i aromat przypraw będzie w mięsie.
UsuńDziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńPomysł jest świetny, ale czy nie rozrywał Wam się papier do pieczenia?? Mi mąż kupił jakiś dziwny i się rwał, potem kupił electroluxa i jest genialny, nawet kilka razy mogę użyć tyle, że troszkę więcej kosztuje, z drugiej strony generuję mniej odpadów.
OdpowiedzUsuńPapier wielokrotnego użytku? To będzie się sprawdzać przy takim przepisie?
UsuńNiestety, przy tym przepisie papier użyty raz nie nadaje się do ponownego użytku.
Usuń