sobota, 10 listopada 2012

To cię rozgrzeje! Jesienny miks herbat i KONKURS

Dziś przepisy...na herbaty. Aromatyczne, pachnące i bardzo rozgrzewające :) Pomyślcie jak cudownie jest wrócić do domu ze spaceru lub pracy i rozkoszować się świeżo zaparzoną herbatą jak z prawdziwej herbaciarni. Jesienne wieczory nastrajają do tego szczególnie. Warto zaopatrzyć się w kilka przypraw, owoce i dobrą herbatę, aby mój delektować się takim smakiem, na jaki właśnie mamy ochotę...

Herbata z hibiskusa z miodem i cytryną
Składniki:

4 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
1/2 cytryny
1 litr gorącej wody
2 łyżki miodu



Kwiaty hibisuksa wsypać do dzbanka, zalać wodą w temperaturze 80 stopni. Dodać plasterki cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem), przykryć o odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Dosłodzić miodem. Pić gorącą. 


Herbata z lipy z malinową konfiturą i cytryną
Składniki:
3 łyżeczki suszonych kwiatów lipy 
300 ml gorącej wody
1 łyżka konfitury malinowej
1 łyżeczka miodu
2 plasterki cytryny


Kwiaty lipy zalać wodą o temperaturze 90 stopni. Przykryć i zaparzyć przez około 5 minut. Przecedzić. Do herbaty dodać miód i konfiturę. Wymieszać. Dodać plasterki cytryny. Pić gorącą. 


Herbata z rumem, zielem angielskim i kolendrą
Składniki:

5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
1 litr gorącej wody 
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
50 ml rumu
miód (do smaku)


Ziele angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu. Dodać herbatę i wymieszać. Wsypać do dzbanka i zalać wodą w temperaturze 95 stopni. Zaparzyć przez około 10 minut. Dolać rum i wymieszać. Dosłodzić miodem do smaku. Pić gorącą. 


Herbata miks owocowy z cynamonem i sokiem malinowym 
Składniki: 

5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
1 litr wody (95 stopni)
1 pomarańcza
2 mandarynki
1 słodkie jabłko
1/2 cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka domowego soku malinowego
cukier trzcinowy (do smaku)


Herbatę zalać wodą, dodać cynamon, sok wyciśnięty z pomarańczy, plasterki sparzonej cytryny i mandarynki oraz pokrojone w kawałki jabłko. Parzyć około 10 minut. Dodać sok malinowy i cukier trzcinowy. Podawać gorącą z cząstkami owoców. 



Herbata all spices z miodem 
Składniki:

5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
1 litr gorącej wody
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka goździków
kawałek kory cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
2 łyżki miodu 


Goździki, cynamon i gałkę muszkatołową utrzeć w moździerzu. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Rozetrzeć. Herbatę wsypać do dzbanka, dodać przyprawy i zalać wodą o temperaturze 95 stopni. Przykryć i parzyć około 5 minut. Dosłodzić miodem. Podawać gorącą. 


Przypominam o trwającym konkursie KLIK



7 komentarzy:

  1. super, ja jestem fanka rooibos. choc i taki hibiscus naturalny uwielbiam/...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, spróbowałabym każdej z tych herbat. Uwielbiam te aromatyczne, przepyszne rozgrzewacze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie piłam herbaty z kolendrą i zielem angielskim... Brzmi intrygująco, wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne herbatki! A mi się marzy taka przezroczysta filiżanka, jak na ostatnim:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe w sam raz na pogodę za oknem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale rozgrzewające herbatki :) Zaciekawiła mnie ta z zielem angielskim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę smakuje bardzo ciekawie. Polecam spróbować :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...