Pyszna sałatka śledziowa na słodko
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tej sałatki nie mogła wyjść z podziwu, że połączenie śledzia ze słodkimi rodzynkami, jabłkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi może tak wyśmienicie smakować. To jedna z najpyszniejszych sałatek śledziowych jakie jadłam. Najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy składniki dokładnie się przegryzą. Ta sałatka weszła na stałe do mojego świątecznego menu...Przepis znalazłam tutaj i nieznacznie go zmodyfikowałam.
Składniki:
3 podwójne płaty śledziowe marynowane
2 średnie jabłka
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
1 średnia czerwona cebula
2-3 łyżki majonezu
Płaty śledziowe pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Dodać rodzynki oraz podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Dodać majonez i wymieszać. Schować do lodówki do przegryzienia. Smacznego!
no ja akurat śledzi to jakoś nie kocham zbyt specjalnie, ale sałatka wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobną sałatkę:) nie jadłam lepszej:)!
OdpowiedzUsuńjakie to mają być sledzie?
OdpowiedzUsuńTak jak pisze w przepisie. Śledzie mają być marynowane (w occie), nie pomylić ze śledziami "a la matjas" - solonymi, które trzeba moczyć. Te nie nadają się do tej sałatki.
Usuńsolone też się nadają, zrobiłam ze zwykłym śledziem i było super
OdpowiedzUsuńnawet chyba lepsze były z solonym niż marynowanym
OdpowiedzUsuńChciałam spytać Pani czy te śledzie to mają być wymoczone w wodzie?
OdpowiedzUsuńŚledzi marynowanych (w occie) nie moczy się w ogóle ;)
Usuń